Gemeente IJsselstein


IJsselstein doet mee aan landelijke compostdag

Datum: dinsdag 31 maart 2009
compost Gratis compost als beloning voor scheiden GFT en groenafval op zaterdag 11 april.
Met het uitdelen van gratis compost bedankt de gemeente en het afvalbedrijf de IJsselsteiners voor hun inspanning groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en groenafval (zoals snoeihout, takken, gras) gescheiden aan te leveren. Het afvalverwerkingsbedrijf verwerkt dit organische afval tot schone energie en compost. Inwoners krijgen het ingezamelde afval nu terug in de vorm van compost. Op zaterdag 11 april kunnen zij gratis compost ophalen op de gemeentewerf. En de eerste belangstellenden hebben een primeur: wethouder Lappee draagt het milieu een warm hart toe en om 09.30 uur deelt hij persoonlijk de eerste zakken uit.

Op is op!
Er zijn 300 zakken compost om weg te geven. Per adres is één zak van 40 liter compost beschikbaar en op is op!
Gescheiden afval inzamelen
Veel mensen denken dat al hun afval uiteindelijk op één hoop belandt. Dat is niet waar. De gemeente IJsselstein haalt jaarlijks bij alle inwoners 2.200.000 kilo gft-afval (groente, fruit- en tuinafval) op en het afvalverwerkingsbedrijf verwerkt dit tot groene energie en compost.
Van GFT tot schone energie en compost
Het GFT-afval wordt in het afvalverwerkingsbedrijf vergist en omgezet in biogas. Zogenaamde warmtekrachtkoppelingen verbranden het vrijgekomen biogas en zetten dit om in energie en warmte. De warmte die bij deze elektriciteitsopwekking vrijkomt, wordt voor een deel gebruikt om huizen en openbare gebouwen te verwarmen. Het omzetten van biogas levert jaarlijks ruim 10 miljoen kWh elektriciteit op in de vorm van groene stroom. De stroom wordt voor een groot deel afgezet aan het openbare stroomnet, waarmee ruim 3.000 huishoudens een jaar lang van elektriciteit worden voorzien.
De biologische restproducten worden in de composteerinstallatie alsnog omgezet in schone compost.
Compost bevat onder andere veel organische stof dat essentieel is voor iedere vorm van bodemleven. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Vocht wordt beter vastgehouden, zodat in droge periodes minder vaak hoeft te worden gesproeid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. In de praktijk blijkt compost ook bodemziekten tegen te gaan.
Verbeter het milieu
In heel Nederland wordt, bij het afvoeren en verwerken van afvalstoffen, goed gekeken naar de prijs van verwerken, maar ook naar de gevolgen voor de omgeving en het milieu. Het uitgangspunt is altijd een zo klein mogelijke milieubelasting. Het voordeel van het composteren van GFT is dat de koolstof uit de organische stof weer terug in de bodem wordt gebracht en daarmee niet als CO2 in de lucht wordt geblazen. Dan moet de keuze dus niet vallen op verbranden, maar op composteren. De combinatie van zowel composteren als vergisten, maakt het nog ééns extra duurzaam. Vergisten van het afval zorgt voor schone energie uit afval dat we al hebben.
In het jaar 2020 wil de Nederlandse overheid dat een hoeveelheid energie die gelijk is aan het energieverbruik van 1,4 miljoen huishoudens duurzaam (groene stroom) is opgewekt. Met het vergisten van het GFT afval wordt een grote stap in de goede richting gezet.