Gemeente Maassluis

Gratis gft-compost afhalen bij Milieustraat

Inwoners van Maassluis kunnen vanaf zaterdag 11 april, zolang de voorraad strekt, bij de Milieustraat aan de Heldringstraat 6 gratis een zak gft-compost van 25 liter ophalen. Deze compost is gemaakt van apart ingezameld groente-, fruit- en tuinafval (gft) en is zeer goed bruikbaar als bodemverbeteraar in de tuin of in de balkonbak. Er zijn 1000 gratis zakken beschikbaar, maar op=op.

De actie is bedoeld om de Maassluizers te bedanken voor hun inspanning het afval gescheiden in te leveren en om te laten zien dat het wel degelijk zinvol is om het gft-afval apart te houden. Er wordt immers een nuttig product van gemaakt en het gft-afval hoeft niet de verbrandingsovens in. Het organisch afval dat in Maassluis wordt ingezameld, wordt tot compost verwerkt door Delta Milieu Composteren B.V. bij de vestiging in Rotterdam-Europoort Inwoners krijgen hun ingezamelde afval nu dus terug in de vorm van compost.

Sinds 1 januari 2009 heeft de gemeente met Delta Milieu een lucratief contract voor de verwerking van GFT en snoeiafval. Een gezamenlijke aanbesteding met 10 gemeenten heeft een scherpe prijs opgeleverd De verwerkingskosten bedragen meer dan de helft minder dan voorheen bij de AVRAM. Het apart houden van het GFT is niet alleen goed voor het milieu maar ook nog eens voordelig voor uw portemonnee.

Groente-, fruit- en tuinafval
Gft-afval is organisch afval dat gecomposteerd kan worden. Dat betekent dat alleen afval dat kan verteren in de groene afvalcontainer mag. Voorbeelden hiervan zijn etensresten, schillen en doppen, eierschalen, koffiefilterzakjes en theezakjes, snijbloemen, kamerplanten (zonder kluit), gras, stro, bladeren en klein snoei-afval. Niet in de groene gft-container mogen luiers, melk- en sappakken, plastic zakjes, as van open haard of barbecue, stofzuigerzakken (met inhoud) en groot snoeihout en stronken. Dat soort afval verteert immers niet en verstoort dus het composteringsproces.