Gemeente Zoetermeer

Gratis compost als beloning voor scheiden gft- en groenafval

Zoetermeer, 7 april 2009 - Inwoners van Zoetermeer kunnen op zaterdag 11 april tussen 10.00 en 16.00 uur gratis twee zakken compost ophalen bij de Afvalinzameling aan de Argonstraat. Inwoners van de wijk Oosterheem kunnen ook terecht bij de wijkpost in Oosterheem. Hier wordt informatie gegeven over gft (groente, fruit en tuin) inzameling in ondergrondse containers. Met deze actie wil de gemeente inwoners bedanken voor hun inspanningen om hun gft- afval gescheiden in te leveren. Het gft- afval wordt verwerkt tot compost en inwoners krijgen hun ingezamelde afval nu dus terug in die vorm.

De gescheiden inzameling van gft- en groenafval levert meer milieuvoordelen op dan de meeste mensen denken. Door het afval om te zetten in compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht en dit is gunstig voor het broeikaseffect. Bovendien is het inzamelen van gft de meest voordelige manier van afvalverwerking.

Voor het vruchtbaar houden van de grond, is compost nodig. Compost heeft namelijk een positieve uitwerking op bodem, planten en organismen. Ook maakt een gezonde bodem het bewerken van de grond een stuk makkelijker.