Gemeente Binnenmaas

Landelijke Compostdag zaterdag 11 april

Op zaterdag 11 april a.s. kunnen inwoners van de Hoeksche Waard vanaf
08.00 tot 13.30 uur gratis maximaal 240 liter compost ophalen bij de milieustraat in Westmaas. De RAD Hoeksche Waard wil met deze actie de inwoners bedanken voor het gescheiden aanleveren van uw groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en groenafval (zoals snoeihout, takken en gras).

Waarom wordt scheiding van uw GFT beloond?

Het scheiden van GFT is de moeite waard! De RAD laat uw GFT afval verwerken tot compost. Hoe meer GFT u gescheiden aanlevert des te beter het is voor het milieu. Het verwerken van gft tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en het bespaart grondstoffen.

Waar kunt u compost voor gebruiken?

Compost is goed voor uw tuin. Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Het is een kringloopproduct: organisch materiaal van de bodem komt weer terug in diezelfde bodem. Compost is, gemengd met tuinaarde, geschikt voor alle tuinplanten.

Waarom is composteren beter voor het milieu?

Particulieren gebruiken compost in de tuin en boeren gebruiken het op hun land. Zo is minder kunstmest nodig en draagt het direct bij aan de vermindering van het broeikaseffect; elke ton GFT bespaart 90 kilo CO2 uitstoot.

Gebruik van compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Voor de productie van compost is organisch afval nodig. Tegenwoordig kunnen verwerkers zoals Essent Milieu en HVCcompostering uit dat afval bovendien allerlei vormen van duurzame energie halen. Bijvoorbeeld elektriciteit, gas en autobrandstof. Verder is deze manier van afvalverwerking relatief voordelig. Kortom: genoeg reden om groente-, fruit- en tuinafval goed gescheiden te blijven aanleveren.

Kom zaterdag 11 april op tijd want op=op

Met gebruikmaking van de toegangspas, kan men gratis maximaal 240 liter compost ophalen (zolang de voorraad strekt). Per bezoek met de toegangspas worden vier plastic zakken beschikbaar gesteld, die u zelf moet vullen.
Het is van groot belang dat u op tijd komt, want op is op én het gaat om een éénmalige actie!

Lees hieronder een persbericht van de RAD met informatie over het hoe en wat van afvalscheiding:

Afvalscheiding loont, ook bij GFT!

Sinds begin 2009 wordt negentig procent van het Groente- Fruit- en Tuinafval uit de Hoeksche Waard verwerkt tot compost bij Essent te Moerdijk tegen een verwerkingstarief dat aanzienlijk lager is dan voorgaande jaren. Een voordeel dat dit jaar heeft geleidt tot een verlaging van de afvalstoffenheffing met 5,00 per aansluiting. Een stimulans voor de inwoners in de Hoeksche Waard om vooral goed door te gaan met het consequent scheiden van het huishoudelijk afval. Afvalscheiding loont dus!

Om hoogwaardige compost te kunnen vervaardigen van het GFT-afval uit de Hoeksche Waard worden door de verwerker voorwaarden gesteld. Alleen van goede kwaliteit gft kan compost worden gemaakt.

De groene GFT-container mag uitsluitend gebruikt worden voor de afvoer van groente-, fruit en tuinafval. Wat mag er beslist niet in?
* Plastic containerzakken (ook de zgn. bio-plastic zakken)
* Oud-papier en karton

* Houtachtig bouw- en sloopafval Grond en zand
* Asresten van houtkachels, open haard, barbecue e.d.
* In kranten apart verpakt uitwerpselen van kleine huisdieren (bijv. vogels, knaagdieren)

* Kattebakkorrels ongeacht de samenstelling (ook de zgn. biokorrels)
* Mest van grote huisdieren (o.a. paarden, schapen en geiten) in grote hoeveelheden.
NB: de minicontainer mag beslist niet zwaarder worden dan 50 kilogram.

Aan de hand van de afvalstoffenkalender kunt u nagaan op welke wijze u zich kunt ontdoen van deze afvalfracties. Het toezicht op de kwaliteit van het in de minicontainer aangeboden GFT-afval zal de komende periode verder geïntensiveerd worden. Bij overtreding van de regels kan verbaliserend opgetreden worden door de Reinigingspolitie. Op zaterdag 11 april a.s. is de landelijke compostactie. Er kan dan door de bewoners van de Hoeksche Waard bij een bezoek aan de milieustraat gratis compost worden opgehaald op de milieustraat in Westmaas.

Dit is een persbericht van de RAD Hoeksche Waard