Gemeente Nijmegen

Gratis compost op zaterdag 11 april


07/04/2009

Tijdens de Landelijke Compostdag op zaterdag 11 april kunnen de inwoners van Nijmegen gratis een zak GFT-compost afhalen. Zolang de voorraad strekt krijgt elke inwoner één zak compost. Ook krijgt men informatie over het gescheiden inzamelen en composteren van groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval).

De zakken GFT-compost kunnen tussen 10.00 en 16.00 uur worden afgehaald bij de vestiging van de gemeente aan de Nieuwe Dukenburgseweg 21. Ook wie zaterdag bij de milieustraat van de Dar (Kanaalstraat) afval komt afleveren (08.30-18.00 uur) ontvangt een zak compost. Als extra service bestaat die mogelijkheid ook op dinsdag 14 april bij het aanbieden van afval.

Verder is het mogelijk om alleen op zaterdag 11 april tussen 10.00 - 15.00 uur een zak compost af te halen bij de verbrandingsinstallatie van de ARN, Nieuwe Pieckelaan 1 te Weurt. Wethouder Hans van Hooft en zijn Beuningse collega Frans Houben reiken daar de eerste gratis zakken uit.

Met deze actie wil de gemeente Nijmegen het belang van het gescheiden inzamelen van GFT-afval extra onder de aandacht brengen én de mensen bedanken voor hun inzet. De inwoners uit Nijmegen houden elk jaar zo'n 15.000 ton (15 miljoen kilo) GFT-afval apart. Dat is 93 kilo per inwoner. Het GFT-afval dat de inwoners in deze regio gescheiden inzamelen gaat naar een composteringsbedrijf. Daar wordt van het Nijmeegse GFT ongeveer 4.000 ton (vier miljoen kilo) compost gemaakt.

Composteren van GFT-afval is een milieuvriendelijke én goedkope manier van afvalverwerking. Deze aanzienlijke afvalstroom krijgt immers een nuttige bestemming als compost, dat een goede bodemverbeteraar is en de groei van gewassen op natuurlijke wijze stimuleert. Ook legt compost het broeikasgas CO2 vast en draagt zo bij aan een beter klimaat. Bovendien is het composteren van GFT beduidend goedkoper dan het verbranden ervan. Het scheiden van GFT is dus goed voor milieu én portemonnee.

Deze compostdag wordt in de regio mogelijk gemaakt door de afvalenergiecentrale ARN bv. De VAR levert het compost aan de gemeenten om gratis uit te delen. In deze regio nemen ook de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, West Maas en Waal, Wijchen en Ubbergen deel aan de landelijke compostdag.