Gemeente Lelystad

Wethouder Jenneken Nuijt helpt handje mee op compostdag 11 april

Woensdag 8 april 2009

Inwoners van Lelystad kunnen op zaterdagmorgen 11 april van 8.00 tot 12.00 uur gratis compost ophalen bij compostbedrijf Orgaworld aan de Zeeasterweg 40C te Lelystad (bij de milieustraat).

Inwoners van Lelystad kunnen op zaterdagmorgen 11 april van 8.00 tot 12.00 uur gratis compost ophalen bij compostbedrijf Orgaworld aan de Zeeasterweg 40C te Lelystad (bij de milieustraat).

Bedankje

Bewoners kunnen langskomen met hun auto met aanhangwagen. Met deze actie bedanken Orgaworld en gemeente inwoners voor hun inspanning organisch afval gescheiden aan te leveren. Wethouder van Milieu Jenneken Nuijt helpt een handje mee om 10.00 uur.

Veel voordelen

De gescheiden inzameling van gft- en groenafval levert meer milieuvoordelen op dan de meeste mensen beseffen. Hoe groot het voordeel is? Door het afval om te zetten in compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht en dit is gunstig voor het broeikaseffect. Bovendien is het inzamelen van gft veruit de meest voordelige manier van afvalverwerking.

Ook compost op Tuinmarkt!

Op 16 april aanstaande wordt op het Agorahof weer de Tuinmarkt gehouden. Ook hier kunnen bezoekers compost meekrijgen (in zakken), beschikbaar gesteld door Orgaworld en Orgapower (de verkooporganisatie voor compost). De gemeente zorgt voor plastic zakken, scheppen en containers.
Tevens is er een stand ter plekke waar informatie over compost en dergelijke gegeven wordt. Deze stand is bemand door mensen van Orgaworld/Orgapower en de gemeente.

De cijfers

Jaarlijks zamelen we in Nederland ruim 1,3 miljoen ton gft-afval in. Dat zijn 50.000 vrachtwagencombinaties vol. Via gemeentewerven tellen we daar nog eens 2 miljoen ton groenafval bij op. Deze grote hoeveelheid afval levert bijna 600.000 ton gft-compost en zo'n 700.000 ton groencompost op. Dit gebruiken we voor de land- en tuinbouw, maar ook in sier- en moestuinen en bij het maken van tuinaarde en potgrond. Iedere volle groene bak van 140 liter die inwoners aan de weg zetten, staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost.

Van maaisel tot Albert Heijn

In Lelystad haalt HVCinzameling (Flevocollect) al het afval op, ook het gft-afval. Orgawold verwerkt het gft-afval tot compost en biogas waarmee groene stroom wordt opgewekt. Ook de gemeente Lelystad levert zo veel als mogelijk een bijdrage aan duurzame verwerking van het gft-afval. Snoeiafval en het gemaaide gras bijvoorbeeld worden gescheiden ingezameld en verwerkt tot groencompost. Orgaworld heeft meerdere bedrijven verdeeld over Nederland. In Lelystad zit de unieke Orgaworld Biocel vergistings-installatie bij de visvijvers aan de dijk. Hier verwerkt Orgaworld het Flevolands gft en "over datum materiaal" van supermarkten. Bijvoorbeeld al het voedsel van Albert Heijn dat over de datum is, wordt hier verwerkt tot een grondstof voor vergistinginstallaties die er op hun beurt weer groene stroom en warmte mee produceren. Het overblijvende materiaal wordt vervolgens omgezet tot een prima kwaliteit keurcompost in de compostering aan de Zeeasterweg.

---