Gemeente Harenkarspel


Gft, daar kun je iets mee!
---

VERBETER UW TUIN MET GRATIS COMPOST

Op zaterdag 11 april is de landelijke compostdag. Dan kunt u gratis compost halen bij HVCcompostering in Middenmeer. Compost is voortgekomen uit uw eigen groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Door dit te gebruiken in uw tuin, hergebruikt u uw afval op een nuttige manier. Neem een schep mee, zodat u de compost zelf in een aanhanger of meegebrachte zak kunt scheppen.

De compostactie is onderdeel van de campagne ´Gft, daar kun je iets mee´ die de gemeente in april voert. We willen u belonen voor uw inspanningen om gft-afval te scheiden. En hoe kunnen we dat nu beter doen dan door gratis compost uit te delen. Iedere volle groene bak van 140 liter die u aan de weg zet, staat gelijk aan zon 15 tot 20 kilo compost. Ook benadrukken we nog eens het belang van het inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval, nu en in de toekomst. Er zijn redenen te over om gft apart te houden. Het verwerken van gft tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en het bespaart grondstoffen. Tijdens de compostdag kunt u het compost op een aanhanger of in zelf meegebrachte zakken scheppen. U kunt het compost nog dezelfde maand in een laagje van anderhalve centimeter in uw tuin uitspreiden. Eventueel kunt u het heel ondiep de grond inwerken.

Gft voor compost
Afvalenergiebedrijf HVC maakt compost van gft-afval. Jaarlijks wordt zon 110.000 ton gft verwerkt, tot ongeveer 45.000 ton compost. Een groot gedeelte hiervan gaat naar de land- en tuinbouw, maar ook volkstuinverenigingen, hoveniers en particulieren maken er gebruik van. Compost is een product vol levende organismen en materialen die kunnen dienen als voedsel voor de planten. Met compost is de kringloop rond. Het afval van groente, fruit en tuin wordt omgezet in een product dat teruggebracht wordt in de natuur. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Het is goed voor zowel zand- als kleigrond. Zandgrond krijgt meer samenhang en wordt beter vochthoudend, terwijl kleigrond juist meer lucht krijgt en daardoor beter bewerkbaar wordt. Compost gemengd met wat aarde is ook goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Ten slotte gaat compost ook bodemziekten tegen.

Gft is meer dan compost
Van gft kun je meer maken dan alleen compost. Door vergisting krijg je biogas. Dit gas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor energieproductie. Ook kun je het opwerken tot aardgas. Een ton gft is goed voor 72 kubieke meter aardgas (1000 autokilometers). Dit gas wordt gebruikt als groene brandstof voor de transportsector. In de toekomst kun je er zelfs mee koken. Door het afval thuis te scheiden, kun je hier zelf aan bijdragen. Het mooiste van dit alles is dat vergisten geen invloed heeft op de hoeveelheid compost die je kunt maken.

Meer informatie
De gemeente organiseerde deze actie al op 28 maart j.l. De actie was een groot succes. Alle compost was schoon op.
Gratis compost ophalen kan op zaterdag 11 april bij HVCcompostering. Van 8.00-15.00 uur kunt u terecht op de eigen locatie aan de Koggenrandweg 1 in Middenmeer (het terrein van HollandCollect). Meer informatie over gft en afvalscheiding vindt u op www.hvcinzameling.nl. Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600