Gemeente Haren

Groenwijzer - april 2009


09/04/2009

logo groenwijzer

Zaterdag 11 april: landelijke compostdag 2009
Op zaterdag 11 april aanstaande van 8.00 tot 12.00 uur kunt u weer gratis compost ophalen bij Bureau Woonomgeving aan de Westerse Drift
9a in Haren. Dit gebeurt in het kader van de Landelijke Compostdag. Met deze actie willen wij u bedanken voor uw inspanning om groente-, fruit- en tuinafval en groenafval (zoals snoeihout, takken en gras) gescheiden aan te leveren. Compost kunt u gebruiken om de bodem te verbeteren. Het is een echt kringloopproduct: organisch materiaal van de bodem komt weer terug in diezelfde bodem. U kunt maximaal 1 kuub meenemen. Er is 60 ton beschikbaar en op is op.

Tuintip: gebruik van compost
Als u milieubewust tuiniert en van een mooie tuin houdt, kunt u niet om het gebruik van compost heen. Dagelijks worden in Nederland grote hoeveelheden groente-, fruit- en tuinafval en groenafval gescheiden ingezameld. Deze grondstoffen vormen de basis voor een schoon en waardevol product voor de bodem: compost. Compost is een milieuvriendelijk kringloopproduct dat zijn weg terugvindt naar de land- en tuinbouw, groen- en recreatiesector, sier- en moestuinen.

Compost, basis voor een mooie en bloeiende tuin Compost verbetert de structuur van uw grond; zandgrond krijgt meer samenhang, kleigrond wordt luchtiger en dus beter bewerkbaar. Compost zorgt voor een goede en stabiele verhouding tussen water, lucht en de gronddeeltjes in de bodem. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van het wortelstelsel van de planten in uw tuin.

Met compost mengt u organische stof door uw grond. Daardoor verbetert de waterhuishouding. Dit betekent dat in regenachtige periodes het water beter wordt afgevoerd, en dat in droge periodes meer vocht wordt vastgehouden in de bodem. Compost voedt de bodem. Compost bevat kleine hoeveelheden voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen. Voor de volgende zaken kunt u compost gebruiken.

* Aanleg borders en gazons: een laag van 2 centimeter compost opbrengen en goed door de bovenste 20 centimeter van de grond mengen. Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter (= 1600 kilo) nodig.

* Onderhoud siertuin: in het voor- of najaar een laagje van 2 tot 5 millimeter compost uitstrooien en licht in de bovenste laag van de grond harken. Overige bemesting in dit jaar is niet nodig.
* Aanleg en onderhoud moestuin als basisbemesting: een laag van 2 centimeter compost strooien en door de bovenste 20 centimeter van de grond mengen. Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter compost nodig. Onderhoud: jaarlijks een laag van 1 centimeter compost licht inwerken. Voor de meeste gewassoorten is deze bemesting voldoende en kan overige bemesting achterwege blijven.
* Bessen, bramen, fruitbomen: een laag van 2 centimeter compost jaarlijks tussen de planten strooien.

* Compost niet gebruiken als potgrond: compost is een bodemverbeteraar die altijd door de (pot)grond gemengd moet worden. Compost kunt u niet ongemengd als potgrond gebruiken.
* Bloembakken: in het voorjaar de grond uit de bloembakken vermengen met (maximaal) 25 procent compost.

* Kamerplanten: bij het oppotten de potgrond vermengen met 10 procent compost of jaarlijks een dun laagje bij de plant strooien.
* Compost, het hele jaar toepasbaar: compost kan het hele jaar opgebracht en ondergewerkt worden. Toepassing in het voor- en najaar is het meest gebruikelijk.

Groenwerkzaamheden

Snoeien van bomen
Deze maand voeren we de laatste snoeiwerkzaamheden uit. Het gaat dan voornamelijk om het snoeien van lei- en knotbomen.

Schoffelwerkzaamheden
In de hele gemeente zijn we gestart met het schoffelen van de plantsoenen. Tevens ruimen we zwerfvuil op.

Maaien van gazons
Het maaien van de gazons in de kernen is begonnen. Gedurende het groeiseizoen worden de gazons gemaaid door firma Krinkels b.v. uit Zuidwolde (Drenthe).

Herstel van zandpaden
In het buitengebied herstellen we de zandwegen. Dit doen we door de paden eerst te ploegen en daarna glad te strijken zodat alle kuilen weer zijn verdwenen.

Aanvullen bermen
We vullen de gaten in bermen met grond. Het gaat hier voornamelijk om de bermen langs wegen in het buitengebied.

Contact
Mocht u naar aanleiding van deze Groenwijzer nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de heer G. Hummel op telefoonnummer
050-5339934 of met Bureau Woonomgeving, telefoonnummer 050-5339978. Tevens kunt u al uw vragen en opmerkingen per e-mail sturen naar groenwijzer@haren.nl.