Gemeente IJsselstein


IJsselstein doet mee aan landelijke compostdag

Datum: donderdag 9 april 2009
Op zaterdag 11 april kunnen inwoners van IJsselstein, gratis compost ophalen op de gemeentewerf aan de Zomerdijk 4. De eerste belangstellenden hebben een primeur: wethouder Lappee draagt het milieu een warm hart toe en om 09.30 uur deelt hij persoonlijk de eerste zakken uit.

Wie: Wethouder Lappee
Wat: Start Landelijke compostdag in IJsselstein Wanneer: Zaterdag 11 april om 09.30 uur
Waar: Gemeentewerf, Zomerdijk 4
Op is op!
Er zijn 300 zakken compost om weg te geven. Per adres is één zak van 40 liter compost beschikbaar. Ook geldt: op is op. De gratis compost is een bedankje voor de gescheiden aanlevering van groente-, fruit- en tuinafval. De compost is immers van dit soort afval gemaakt. Gescheiden afval inzamelen
Veel mensen denken dat al hun afval uiteindelijk op één hoop belandt. Dat is niet waar. De gemeente IJsselstein haalt jaarlijks bij alle inwoners 2.200.000 kilo gft-afval (groente, fruit- en tuinafval) op en het afvalverwerkingsbedrijf verwerkt dit tot groene energie en compost.
Van GFT tot compost
Compost bevat onder andere veel organische stof dat essentieel is voor iedere vorm van bodemleven. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Vocht wordt beter vastgehouden, zodat in droge periodes minder vaak hoeft te worden gesproeid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. In de praktijk blijkt compost ook bodemziekten tegen te gaan.
Verbeter het milieu
In heel Nederland wordt, bij het afvoeren en verwerken van afvalstoffen, goed gekeken naar de prijs van verwerken, maar ook naar de gevolgen voor de omgeving en het milieu. Het uitgangspunt is altijd een zo klein mogelijke milieubelasting. Het voordeel van het composteren van GFT is dat de koolstof uit de organische stof weer terug in de bodem wordt gebracht en daarmee niet als CO2 in de lucht wordt geblazen. Dan moet de keuze dus niet vallen op verbranden, maar op composteren. De combinatie van zowel composteren als vergisten, maakt het nog ééns extra duurzaam. Vergisten van het afval zorgt voor schone energie uit afval dat we al hebben.
In het jaar 2020 wil de Nederlandse overheid dat een hoeveelheid energie die gelijk is aan het energieverbruik van 1,4 miljoen huishoudens duurzaam (groene stroom) is opgewekt. Met het vergisten van het GFT afval wordt een grote stap in de goede richting gezet.