Het Gesprek

Spraakmakers 11 april: Edwin de Roy van Zuydewijn openhartig over onderzoek Nationale Ombudsman

Amsterdam, 9 april 2009 - Op zaterdag 11 april is Edwin de Roy van Zuydewijn te gast in het programma Spraakmakers bij Het Gesprek. De Roy van Zuydewijn praat openhartig met Theodor Holman over het onderzoek door De Nationale Ombudsman naar mogelijk machtsmisbruik en ongeoorloofde bemoeienis in zijn privéleven door het Kabinet der Koningin en het Ministerie van Algemene Zaken. Spraakmakers wordt van 20.15 tot 21.00 uur uitgezonden.

Volgens De Roy van Zuydewijn blijkt nu dat premier Balkenende in 2003 tijdens het debat over de Margarita-affaire de Tweede Kamer onvolledig heeft voorgelicht. "Tot drie keer toe zette de premier het parlement op het verkeerde been. Zo vertelde hij niet dat ik tijdens het debat in de Kamer - en dus na het antecedentenonderzoek van de AIVD - nóg steeds geschaduwd en afgeluisterd werd. En dat er `Brinkmannetjes' rondliepen om mijn leven onmogelijk te maken."

Over Edwin de Roy van Zuydewijn
Edwin de Roy van Zuydewijn (1966) kreeg bekendheid door zijn huwelijk met prinses Margarita, de oudste dochter van prinses Irene der Nederlanden en prins Karel Hugo van Parma. Met steun van zijn vrouw beschuldigde De Roy van Zuydewijn in 2003 de Koninklijke familie ervan hem te hebben afgeluisterd en zijn bedrijf te hebben gedwarsboomd. In dat jaar werd bekend dat de toenmalig directeur van het Kabinet der Koningin Felix Rhodius de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst opdracht had gegeven de gangen van De Roy na te gaan. Dit werd toegegeven door premier Jan-Peter Balkenende. Het huwelijk van De Roy van Zuydewijn en Prinses Margarita werd op 8 november 2006 ontbonden.

Op 1 april jl. maakte De Nationale Ombudsman bekend een onderzoek te starten naar mogelijk machtsmisbruik en ongeoorloofde bemoeienis in het privéleven van De Roy van Zuydewijn door het Kabinet der Koningin en het Ministerie van Algemene Zaken.