Ingezonden persbericht


persbericht

Gratis compost op landelijke compostdag
Gemeenten in uw regio doen mee aan landelijke compostdag

De gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen, Wijchen en West Maas en Waal doen op zaterdag 11 april mee aan de 'Landelijke Compostdag'. Dit gebeurt in samenwerking met Afvalenergiecentrale ARN B.V. (overslaglocatie voor gft-afval en tevens afhaallocatie op 11 april), het composteringsbedrijf VAR en het samenwerkingsverband MARN. In de MARN-regio wordt per jaar ongeveer 160.000 ton (ofwel 160.000.000 kilo) huishoudelijk afval ingezameld. Hiervan wordt zo'n 100.000 ton gescheiden ingezameld, waaronder 39.000 ton gft-afval. Tijdens de 'Compostdag' wordt in de gemeenten gratis compost uitgedeeld en wordt informatie verstrekt over het milieubelang van gescheiden inzameling van gft-afval en het composteren daarvan.

Complimenten
Door gratis compost te verstrekken, willen de gemeenten hun waardering tonen richting al hun inwoners voor het goed scheiden van gft-afval. Regionaal in de gemeenten en bij Afvalenergiecentrale ARN B.V. worden ruim 27.000 zakken en 230 ton compost gratis verspreid. Inwoners in de regio worden o.a. via de lokale gemeentepagina's en posters geïnformeerd over de details van de 'Compostdag'. ARN B.V. sponsort de 'Compostdag' in deze regio. Onlangs maakte de directie bekend de 'Compostdag' de komende vijf jaar te zullen blijven sponsoren. Het bedrijf levert elektriciteit uit afval aan het openbare net (goed voor ca. 120.000 personen ofwel ca. 50.000 gezinnen) en verkent momenteel de mogelijkheden voor uitbreiding van activiteiten op gebied van recycling en hergebruik.

Natuurlijke kringloop
Per jaar wordt in Nederland ongeveer 9 miljoen ton (ofwel 9.000.000.000 kilo) huishoudelijk afval ingezameld. Een kwart (2,3 miljoen ton) bestaat uit gft-afval, waarvan ruim de helft gescheiden wordt ingezameld voor compostproductie. Overigens doen inwoners van regio Nijmegen het veel beter. Hier wordt gemiddeld 75% van het gft-afval gescheiden ingezameld, in sommige gemeenten zelfs ruim 90%! Verwerking van een ton gft-afval levert 400 kilo compost op dat gebruikt wordt als bodemverbeteraar. Het gebruik van compost sluit de natuurlijke kringloop, doordat voedsel- en plantenresten worden hergebruikt voor de groei van nieuwe gewassen. Bovendien wordt zo ook het broeikasgas CO2 vastgelegd. Met de moderne verwerkingsmethoden, zoals vergisting en compostering, is het mogelijk om gescheiden ingezameld gft-afval te bewerken tot milieuvriendelijke aardgasvervangers als biogas, elektriciteit, warmte, bio-ethanol of een combinatie daarvan.

Besparing CO2
Naar verwachting wordt rond 2010 jaarlijks meer dan 650.000 ton gft-afval vergist, gevolgd door compostering. Een ton gft-afval levert via vergisting 100 kuub biogas op, dat vervolgens kan worden opgewerkt tot 74 kuub aardgas. Daar kan een auto ongeveer 1.000 kilometer op rijden! Voorts worden mogelijkheden onderzocht om bio-ethanol te produceren uit gft-afval. Bio-ethanol is een milieuvriendelijk alternatief voor bijvoorbeeld benzine. Compost wordt ook steeds meer ingezet als veenvervanger in potgrond, waardoor minder veen hoeft te worden afgegraven en minder CO2 vrij komt. Bij een combinatie van vergisten, composteren, biomassa en veenvervanging kan de CO2 - besparing van een ton gft-afval in de toekomst oplopen tot 400 kilo per ton. Als al het Nederlandse gft-afval zo wordt verwerkt, kan jaarlijks net zoveel CO2 worden bespaard als bij het gebruik van dertig miljoen spaarlampen.