Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Unieke kans inwoners om carillon te bekijken

Eeuwenoud klokkenspel terug in kasteelhoeve Born

Sittard-Geleen, 3 april 2009 - De gemeente Sittard-Geleen gaat het eeuwenooude carillon van Born terugplaatsen in de kasteelhoeve van Born. Voordat dit gebeurt, krijgen inwoners van Born en andere geïnteresseerden de kans om het klokkenspel te bekijken en aan het werk te zien. Op paaszaterdag 11 april wordt het carillon in samenwerking met de Stichting Cultuurhistorisch Born officieel in gebruik genomen. Twee dagen later, op paasmaandag is de beiaard te aanschouwen in de Tiendschuur in Born.

,,Het doet goed dat dit muzikaal monument weer terugkeert in het gebouw waar het eeuwen lang gehangen heeft,' zegt stadsdeelwethouder Pieter Meekels. Secretaris Hub Dullens van de stichting Cultuurhistorisch Born vult aan: ,,De inwoners van Born kunnen binnenkort weer genieten van de vrolijke klanken van het carillon. Dat zal dan voor het eerst in tachtig jaar zijn.'

Het klokkenspel van Born heeft tot de herfst van 1941 gehangen in de Noordertoren van de kasteelhoeve, maar waarschijnlijk niet of nauwelijks meer geluid sinds de brand in het kasteel. Volgens wijlen dr. André Lehr van het Nationaal Beiaardmuseum in Asten stamt het carillon hoogstwaarschijnlijk uit de achttiende eeuw. Hij schreef in een van zijn publicaties dat het gaat om een uniek type carillon, dat 35 klokken telt. Daarvan waren er tot enkele jaren geleden nog 34 intact. Bij de restauratie door de firma Petit en Fritsen in Aarle-Rixtel is de 35e klok helemaal opnieuw gemaakt.

De gemeente Sittard-Geleen heeft de afgelopen jaren verschillende malen budgetten beschikbaar gesteld om het carillon terug naar Born te halen. In 2002 besliste de gemeenteraad op voorstel van het college van B&W om voor ruim 100.000 euro het klokkenspel te kopen en te laten restaureren. Later bleek dat er niet voldoende geld was om de toren van de Kasteelhoeve geschikt te maken voor het installeren van de beiaard. Dat geld, 52.000 euro, wordt uiteindelijk in 2008 beschikbaar gesteld.

Het carillon wordt op 11 april officieel in gebruik genomen, tijdens een korte plechtigheid waarbij beiaardier Frank Steijns zal spelen. Twee dagen later, op paasmaandag 13 april is het carillon te bezichtigen van 12 tot 16 uur in de Tiendschuur van de Kasteelhoeve in Born (ingang via de binnenplaats van het kasteel). ,,Mensen die willen zien hoe het carillon er in het echt uitziet en hoe het bediend wordt, raad ik aan om dan te komen,' aldus wethouder Meekels. ,,Want over enkele weken hangt het klokkenspel weer in de toren van de hoeve en is het niet meer toegankelijk.'

Ter gelegenheid van de tentoonstelling van het carillon biedt de stichting Cultuurhistorisch Born inwoners de gelegenheid om zelf een deel van het repertoire van het carillon te bepalen. Op paasmaandag ligt bij het klokkenspel een lijst met twintig nummers. De vijf meest gekozen nummers worden ingeprogrammeerd en zullen na de installatie regelmatig te horen zijn. Het klokkenspel komt dankzij de welwillende medewerking van de huidige bewoners - Satijn Plus Architecten --- te hangen in de toren van de kasteelhoeve bij de Borner Markt. Na de tentoonstelling worden de daarvoor benodigde werkzaamheden verricht. De bedoeling is om op Koninginnedag het carillon voor het eerst te laten spelen.

Bij het carillon heeft jarenlang een zogenoemd angelusklokje gehangen. Dat werd geluid om de bewoners en het personeel van het kasteel en de boerderij aan tafel te roepen. Dit klokje - mogelijk gemaakt in hett jaar 1504 - is eveneens door de gemeente Sittard-Geleeen gekocht en wordt later dit jaar opgehangen.


---




Gemeente Sittard-Geleen