Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - vrijdag 3 april 2009

Gratis compost voor inwoners van Amersfoort

Op zaterdag 11 april kunnen inwoners van Amersfoort gratis compost afhalen. De compost is tussen 9.00 en 16.00 uur bij het bedrijf Van den Heuvel Werkendam aan de Nijverheidsweg 133 af te halen. Per persoon kan men één zak van veertig liter meenemen of losse compost scheppen.

De actie is een samenwerking van de VAR die de compost beschikbaar stelt, de gemeente Amersfoort die de actie coördineert, Rova die mensen inzet die de compost uitdelen en het bedrijf Van den Heuvel die de locatie beschikbaar stelt.

Scheiden van afval is zinvol
Zaterdag 11 april is de landelijke compostdag. Met de actie maken de organisaties duidelijk dat het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval zin heeft. Groente-, fruit- en tuinafval apart inzamelen heeft een aantal grote voordelen: het levert compost en groene energie op. Bovendien voorkomt het dat het gft-afval met het overige huisvuil in dure verbrandingsinstallaties wordt verbrand. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten. Een deel van het gft-afval wordt verwerkt tot compost. Dat is een nuttige en milieuvriendelijke bodemverbeteraar voor tuinen en parken.

Biomassa en biogas
Bij het maken van compost blijft een restproduct over waaruit biomassa wordt gewonnen. Biomassa dient als brandstof om elektriciteit mee op te wekken. Een ander deel van het gft-afval wordt via vergisting omgezet in biogas. Biogas wordt vervolgens omgezet in aardgas en elektriciteit.

Goed voor milieu
Door energie op te wekken uit gft-afval ontstaat er een kringloop van CO2 en komt er geen extra CO2 in de lucht. Gft-afval apart inzamelen en verwerken is dus goed voor het milieu.

Noot voor de redactie,