Gemeente Tilburg

Nummer
2009135BD
Datum
6 april 2009

Gratis compost op Landelijke Compostdag

zaterdag 11 april

Zaterdag 11 april kunnen inwoners van de gemeente Tilburg in het kader van de Landelijke Compostdag gratis compost ophalen bij milieustraat Albion. Met deze actie stimuleert de gemeente haar inwoners om groente-, fruit- en tuinafval(gft-afval) te scheiden. Van gft-afval wordt compost gemaakt. Compost is een bodem-verbeteraar, waardoor planten goed kunnen groeien. Inwoners kunnen op vertoon van een milieupas maximaal 1 kuub compost per persoon ophalen. Zij moeten zelf voor een geschikte verpakking en vervoer zorgen. De actie is eenmalig en op is op! De milieustraat is geopend van 08.00 - 17.00 uur.
Goed voor het milieu én de portemonnee
Composteren is goed voor het milieu. Gft-afval wordt nuttig hergebruikt. Bovendien draagt compost bij aan de beperking van CO2 en helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Voor de productie van compost is gft-afval nodig. Tegenwoordig kunnen verwerkers uit dat afval bovendien allerlei vormen van duurzame energie halen zoals elektriciteit, gas en autobrandstof. Verder leidt het scheiden van gft-afval tot lagere kosten. Het hergebruiken van gft-afval is namelijk veel voordeliger dan het verbranden van restafval. Gft-afval goed scheiden is dus voordelig voor het milieu én voor de portemonnee.
Goed voor de tuin
Compost is een uitstekende bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond; zandgrond krijgt meer samenhang, kleigrond wordt luchtiger en dus beter bewerkbaar. Door compost door de grond te mengen verbetert de waterhuishouding. Dit betekent dat in regenachtige periodes het water beter wordt afgevoerd en dat in droge periodes meer vocht wordt vastgehouden in de bodem.
Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.