Evangelische Omroep

Nr. 098
Hilversum, 08 april 2009

70STE VERJAARDAG MEESTER PIETER VAN VOLLENHOVEN
Blauw Bloed, zaterdag 11 april 2009 om 19.35 uur op Nederland 2

Het EO-royaltyprogrmma Blauw Bloed belicht aanstaande zaterdag de 70ste verjaardag van Pieter van Vollenhoven, die hij op 30 april aanstaande viert. Ter ere van dit kroonjaar is een bijzonder 'vriendenboek' verschenen, geschreven door Ben Daeter. Zo'n 125 vrienden, bekenden en collega's van Van Vollenhoven verhalen hierin over de bijzondere band die ze met hem hebben. Blauw Bloed was exclusief aanwezig bij de overhandiging van het eerste exemplaar aan Pieter van Vollenhoven zelf. Daarnaast in Blauw Bloed aandacht voor de koninklijke première van de opera Granida, in aanwezigheid van Koningin Beatrix.

De opera Granida (1605, P.C. Hooft) verhaalt over de onmogelijke liefde tussen een prinses en een arme herder. Koningin Beatrix heeft een grote voorliefde voor dergelijke muziekstukken en ze genoot zichtbaar van de opera. Achteraf ontmoette ze de cast- en crewleden, die allemaal bijzonder vereerd waren met dit koninklijke bezoek.

Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima bij première Mapenzi Tamu Koningin Beatrix was niet de enige royal die deze week het theater bezocht. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima woonden de première bij van het toneelstuk Mapenzi Tamu, gespeeld door voormalige straatkinderen uit Kenia. Het stuk is een initiatief van Amref Flying Doctors, de organisatie waar prins Willem-Alexander de beschermheer van is. Dat dit doel de prins na aan zijn hart ligt, bleek wel uit het enthousiasme waarmee hij en prinses Máxima de Keniaanse acteurs na afloop van de voorstelling begroetten.

De jeugd van koningin Juliana
In deze aflevering van Blauw Bloed het vierde deel in de serie 'Koninklijke Opvoeding', met ditmaal aandacht voor de jeugd van koningin Juliana. Haar moeder, koningin Wilhelmina, had haar eigen opvoeding als zeer streng ervaren en besloot dat haar in 1909 geboren kind Juliana een andere jeugd moest krijgen. Hoewel Juliana een vrijere opvoeding kreeg, bleef zij toch een wat stijf meisje, die graag nog wat meer vrijheden had genoten.

Gala
De afgelopen maanden waren er weer heel wat koninklijke gelegenheden in binnen- en buitenland met als dresscode 'gala'. Zo was er een staatsbanket in Spanje, het befaamde Rozenbal in Monaco en een aantal koninklijke premières in eigen land. Couturier Monique Collignon en visagist en haarstylist Mari van de Ven nemen de gala-outfits onder de loep.

Dit en nog veel meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland in Blauw Bloed, vanaf 19.35 uur op Nederland 2. Presentatie: Jeroen Snel.


---
Noot voor redactie,