Aedes

aedesnet.nl


Persverklaring vertrekregeling voorzitter Aedes

11 april 2009

Willem van Leeuwen neemt binnenkort afscheid als voorzitter/directeur van Aedes vereniging van woningcorporaties. Onderstaande persverklaring is opgesteld naar aanleiding van vragen over de vertrekregeling die overeen is gekomen tussen betrokkene en de Raad van Commissarissen van Aedes.

Willem van Leeuwen heeft zich 27 jaar lang ingezet voor de volkshuisvesting en voor de Nederlandse woningcorporaties waarvan 12 jaar als voorzitter van NCIV en Aedes. De Raad van Commissarissen (RvC) heeft grote waardering voor zijn inzet in lang niet altijd gemakkelijke omstandigheden.

De RvC respecteert het besluit van Van Leeuwen in oktober vorig jaar om, bij gelegenheid van de wijziging van de bestuursstructuur van Aedes, de weg vrij te maken voor een nieuw geluid en een nieuw gezicht binnen de vereniging. Het siert Van Leeuwen dat hij hierin het belang van de sector de doorslag heeft laten geven.

Vertrekregeling
De RvC heeft in zijn rol als werkgever met Van Leeuwen een afspraak gemaakt over een vertrekregeling van twee jaarsalarissen. Deze regeling is gebaseerd op de bestaande contractuele verplichtingen van Aedes richting Van Leeuwen:

- De bestaande arbeidsovereenkomst (gesloten in 1982).
- De lengte van het dienstverband van 27 jaar.

Behalve deze vertrekregeling vinden er als gevolg van de beëindiging van het dienstverband betalingen plaats op basis van:
- De opzegtermijn voor de werkgever van 12 maanden.
- Affinanciering van contractuele pensioenafspraken.

Deze factoren leiden tot een gezamenlijke toekomstige betaling van euro 1.049.000.

Goed werkgeverschap
De RvC van Aedes geeft met deze regeling invulling aan bestaande contractuele verplichtingen. De RvC beschouwt dat als goed werkgeverschap en daarmee de regeling als passend. Tegen de achtergrond van actuele discussies moet daarbij in ogenschouw genomen worden dat het arbeidscontract van Van Leeuwen in een andere periode gesloten is en dat ieder geval op zijn eigen merites beoordeeld moet worden.

Gelet op actuele discussies wordt met de opvolger van Van Leeuwen een contract afgesloten voor zijn zittingstermijn van vier jaar. De nieuwe voorzitter ontvangt daarvoor een `management-fee' van euro 200.000 op basis van 3 dagen per week bij een beschikbaarheid van 7 dagen. De nieuwe voorzitter komt dus niet in loondienst van Aedes.
---