Ministerie van Buitenlandse Zaken

Samenwerking op gebied van veiligheid met Burundi

11 apr 2009 | Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft, mede namens zijn collega's Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Van Middelkoop (Defensie), een overeenkomst getekend met de Burundese regering gericht op samenwerking met leger en politie.

Het gaat om training en advies van Nederlandse experts en materiele ondersteuning waardoor een bijdrage wordt geleverd aan een professioneel leger- en politieapparaat in Burundi.

Burundi is lang verscheurd geweest door een burgeroorlog, die honderdduizenden slachtoffers heeft geeist. Nederland is in 2008 begonnen met een programma dat is gericht op het structureel verbeteren van de veiligheidssituatie in het Centraal-Afrikaanse land. Het Nederlandse ministerie van Defensie is van het begin af aan nauw betrokken bij de uitvoering van het programma.

Koenders is enthousiast over de inzet van defensie-experts in Burundi.

"Ik ben blij dat de structurele samenwerking met Defensie niet beperkt blijft tot Afghanistan. Met beperkte middelen kunnen we op veiligheidsgebied veel bereiken in Burundi", aldus Koenders.

Onderdeel van de overeenkomst is de reorganisatie van leger en politie. Het leger moet inkrimpen met tienduizend en de politie met vijfduizend mensen. Burundi is het enige land in het fragiele statenbeleid van Koenders waar een dergelijk geintegreerd programma is opgezet. "Veiligheid is een voorwaarde voor sociaal-economische ontwikkeling en daarom is het gebruik van ontwikkelingsgelden voor het verbeteren van de kwaliteit van leger en politie gerechtvaardigd", aldus Koenders.

In de afgelopen jaren zijn er kazernes opgeknapt en hebben militairen mensenrechtentrainingen gehad. De politie heeft de beschikking gekregen over twintig auto's, die uitgerust zijn met radio, en hebben politieagenten motorrijles gehad. Daarnaast hebben vrouwelijke agenten een cursus gehad hoe om te gaan met slachtoffers van seksueel geweld.

De aanpak werkt. Het vertrouwen in de politie is een jaar tijd gestegen van 36 naar 51%. Slechts 27% van de bevolking ervaart corruptie als een probleem bij de politie en 63% van de bevolking voelt zich veilig in Burundi. Dat is een opmerkelijk cijfer gezien het feit dat er een jaar geleden nog gevochten werd in de hoofdstad Bujumbura en er tienduizenden kleine wapens in handen zijn van burgers. Criminaliteit tiert nog steeds welig in Burundi.

Deze week nog werd Burundi opgeschrikt door de moord op de vice-voorzitter van de anti-corruptieorganisatie Olucome. Koenders heeft bij de Burundese autoriteiten op een onafhankelijk onderzoek aangedrongen.

Minister Koenders reist vanmiddag naar Rwanda en heeft gesprekken in Kigali met de ministers van Financien en Buitenlandse Zaken over de ontwikkelingsrelatie met Nederland.
Koenders is zondagmorgen terug in Nederland.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Wat doet Koenders in het Grote Merengebied?