Ministerie van Defensie

Samenwerking op veiligheidsgebied met Burundi

11 april 2009, 12.36 uur

Nederlandse defensie-experts gaan training en advies geven aan het leger en de politie in Burundi. Ook wordt materiële ondersteuning geleverd om de veiligheidsdiensten in het Centraal-Afrikaanse land te professionaliseren. Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking heeft hiervoor vandaag, mede namens zijn collega's Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en Eimert van Middelkoop van Defensie, een overeenkomst getekend met de Burundese regering.

Burundi is lang verscheurd geweest door een burgeroorlog, die honderdduizenden slachtoffers eiste. Nederland is in 2008 begonnen met een programma dat is gericht op het structureel verbeteren van de veiligheidssituatie in het land. Het Nederlandse ministerie van Defensie is van het begin af aan nauw betrokken bij de uitvoering van het programma. Koenders is enthousiast over de inzet van defensie-experts in Burundi. "Ik ben blij dat de structurele samenwerking met Defensie niet beperkt blijft tot Afghanistan. Met beperkte middelen kunnen we op veiligheidsgebied veel bereiken in Burundi", aldus Koenders.

Hervorming leger en politie Onderdeel van de overeenkomst is de reorganisatie van leger en politie. Het leger moet inkrimpen met 10.000 en de politie met 5000 mensen. Burundi is het enige land in het fragiele statenbeleid van Koenders waar een dergelijk geïntegreerd programma is opgezet. "Veiligheid is een voorwaarde voor sociaal-economische ontwikkeling en daarom is het gebruik van ontwikkelingsgelden voor het verbeteren van de kwaliteit van leger en politie gerechtvaardigd", aldus Koenders.

Vooruitgang bij politie De afgelopen jaren zijn al kazernes opgeknapt en kregen militairen mensenrechtentrainingen. De politie kreeg de beschikking over 20 met radio uitgeruste auto's en politieagenten kregen motorrijles. Daarnaast hebben vrouwelijke agenten een cursus gehad hoe om te gaan met slachtoffers van seksueel geweld. Mede daardoor is het vertrouwen in de politie in een jaar tijd gestegen van 36 naar 51%. Slechts 27% van de bevolking ervaart corruptie als een probleem bij de politie en 63% van de bevolking voelt zich veilig in Burundi. Dat is een opmerkelijk cijfer omdat er een jaar geleden nog gevochten werd in de hoofdstad Bujumbura en er tienduizenden kleine wapens in handen zijn van burgers. Criminaliteit tiert nog steeds welig in Burundi.