Woonbond


11-04-2009

Vertrekbonus Van Leeuwen onaanvaardbaar

De Nederlandse Woonbond is verbijsterd en geschokt over de vertrekbonus van Willem van Leeuwen, de scheidend voorzitter van corporatiekoepel Aedes. Hij krijgt bij zijn vrijwillige vertrek een bedrag mee van ruim een miljoen euro. De gemiddelde huurder moet daar dertig jaar voor werken. Ik vind deze premie onaanvaardbaar en onverantwoordelijk, zegt Ronald Paping, algemeen directeur van de Woonbond. Het is onbegrijpelijk dat de Raad van Commissarissen van Aedes, onder voorzitterschap van voormalig Commissaris van de Koningin van Groningen Hans Alders, een dergelijk bedrag meegeeft aan Van Leeuwen. De Woonbond vindt dat alles op alles moet worden gezet om dit terug te draaien.

De Woonbond is bang dat het toch al wankele imago van de corporatiesector hiermee verder wordt beschadigd. De bonus is een klap in het gezicht van honderden corporaties, die hun stinkende best doen om goed werk te doen als sociale volkshuisvesters. Het is ook moeilijk te verteren voor de 2,4 miljoen huurders van corporaties, die via de huur de contributie van Aedes opbrengen.

De laatste jaren heeft Willem van Leeuwen zich vooral sterk gemaakt voor zelfregulering in plaats van overheidstoezicht op de corporatiesector. Volgens Van Leeuwen hoeft de overheid zich niet te bemoeien met de topbeloningen van corporatiebestuurders, omdat de branche daar een eigen gedragscode, de code Izeboud, voor heeft. Opmerkelijk is dat van Leeuwen zich in dat verband regelmatig kritisch heeft uitgelaten over de topsalarissen van enkele corporatiedirecteuren. Kennelijk heeft Aedes lak aan de eigen salariscode, want daarin staat dat in arbeidsovereenkomsten van corporatiebestuurders geen vertrekregelingen thuishoren.

De Woonbond was altijd al geen voorstander van zelfregulering, maar heeft er nu helemaal geen vertrouwen meer in. Met de vertrekbonus voor de Aedes-voorzitter is het laatste restje geloofwaardigheid verdwenen.

De Woonbond is ook onaangenaam verrast over het excessieve salaris van de beoogde opvolger van Van Leeuwen, de Groningse PvdA-gedeputeerde Marc Calon. Volgens Alders gaat hij 200.000 euro per jaar verdienen voor een functie van drie dagen per week. Ook dit valt niet te rijmen met de code Izeboud.