Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) 'Ministeries moeten binnen 30 dagen betalen'

Ministeries die niet op tijd hun rekeningen betalen, zullen daarop worden aangesproken door minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst. De minister roept in EénVandaag bedrijven met langdurig openstaande rekeningen op naar haar toe te komen. Ter Horst: 'Dan kan ik de andere ministeries op het vestje spugen en zorgen dat ze wel op tijd betalen.' Volgens Ter Horst betaalt haar eigen ministerie altijd keurig binnen 30 dagen.

Uit een onderzoek van incassobureau Intrum Justitia blijkt dat de overheid de traagste betaler is. De ministeries spannen daarbij de kroon. De wettelijke betalingstermijn is 30 dagen maar gemiddeld wordt er pas na 46 dagen betaald en vaak duurt het nog veel langer. Bij sommige bedrijven duurt het soms langer dan een jaar voordat de rekening wordt voldaan. Bedrijven komen hierdoor in grote financiële problemen.

Zou de overheid wel op tijd betalen dan zou dit volgens directeur van Intrum Justitia, Marcel van Es, direct anderhalf miljard euro opleveren. Van Es: 'Wij zitten tegenover het Catshuis en dan zie ik ze vergaderen over de maatregelen voor de crisis. Ik wil ze dan toeschreeuwen: hier kijk, gewoon op tijd betalen.'

Uitzending zaterdag 11 april 2009 om 18.24 uur op Nederland 1 Voor meer info (