Hulpverleningsdienst Groningen


Grote brand in wisselspanningsgebouw Eemshaven

Gepubliceerd: 11 april 2009, 15:01

Zaterdagochtend rond 11.00 uur is brand ontstaan in een wisselspanningsgebouw van Tennet aan de Robbenplaatweg in de Eemshaven. In dit gebouw komt via kabels stroom binnen dat wordt aangeleverd vanuit Noorwegen. Vanuit het gebouw wordt de elektriciteit doorgeleid naar stations elders in Nederland.

Medewerkers van Tennet kregen om even voor 11.00 uur een brandalarm binnen, waarna de installatie uitviel. Bij een controle in het gebouw bleek dat een van de kabelgoten, die naar de naast elkaar opgestelde filterhuizen lopen, in brand stond. Daarop werd de brandweer gealarmeerd. De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. Vanwege de aard van het gebouw (elektriciteitsvoorziening) en de kans op uitbreiding, werd al na enkele minuten opgeschaald naar een grote brand.

De brandweerkorpsen van Delzijl, Eemsmond en Bierum rukten uit met ondersteuning uit Groningen en Haren. Na de eerste verkenning van het grote gebouw (ongeveer 50 bij 30 meter) is de brandweer gestart met blussen door middel van schuim. Omstreeks 13.00 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. De vrijgekomen rook heeft vanwege de ligging van het complex weinig overlast gegeven. De brandweer heeft enkele bedrijven in de omgeving over de brand geïnformeerd.

Nadat de brand was geblust, is met behulp van ventilatoren de rook uit het gebouw geblazen. Het gebouw zelf heeft vrijwel geen schade opgelopen. Tennet inventariseert de schade aan de installatie. De brand heeft geen gevolgen gehad voor de stroomvoorziening. Het uitvallen van de installatie is opgevangen door andere stations. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Dit wordt door Tennet nader onderzocht.

Om 14.30 uur waren alle brandweereenheden teruggekeerd naar de kazernes.