Gemeente Oirschot

Vier boetes bij handhavingsactie Geflest

Op 10 en 11 april heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in samenwerking met de politie gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen die gelden voor de verkoop van alcohol. De controles vonden plaats bij cafés en supermarkten in de gemeenten Gemert-Bakel, Eindhoven, Deurne, Reusel, Best en Bergeijk. Er zijn in totaal 22 controles uitgevoerd.

Bij vier cafés werd alcohol aan jongeren verstrekt zonder de leeftijd vast te stellen. Tegen deze cafés is een boeterapport opgemaakt. Drie van de vier ondernemers waren al eerder beboet voor het verstrekken van alcohol aan jongeren onder de 16. Met de betreffende gemeenten wordt contact opgenomen voor verdergaande maatregelen bij herhaalde overtreding van de regels.

Deze intensieve controles worden gehouden omdat de overheid jongeren wil beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. Kinderen drinken op te jonge leeftijd en te veel alcohol, hetgeen aantoonbaar schadelijke gevolgen heeft voor onder andere de ontwikkeling van de hersenen.

Tips voor ondernemers
Neem vooraf maatregelen om de verkoop van alcohol aan jongeren te voorkomen. Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn:

toepassen van hulpmiddelen bij de leeftijdsgrenzencontrole (polsbandjessysteem, signaal bij de kassa, toegangscontrole) aanwezigheid van een verantwoordelijk/leidinggevend persoon instrueren van het personeel over de regels en de werkwijze (bijvoorbeeld altijd naar het identiteitsbewijs vragen) informeren van het publiek over de geldende leeftijdsgrenzen controle tijdens het evenement op het doorgeven van alcohol aan jongeren
de uitvoering door het personeel controleren

Achtergrondinformatie: Handhavingsacties Geflest! In verschillende regiogemeenten worden regelmatig verkooppunten zoals supermarkten en uitgaansgelegenheden gecontroleerd. Elke keer worden andere gemeenten bezocht. Politie en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) werken samen bij deze handhavingsacties, genaamd Geflest! die deel uitmaken van het project Laat je niet flessen!. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete die kan oplopen tot 3.600 euro.