Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr 7
11 april 2009

Utrecht, 09 april 2009
Geachte (onderwijs) redactie,
Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 7 van 11 april, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd. U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Hoeveel blijft er over?
Besturen ontvangen een zak geld van de overheid voor onderwijs. Hoeveel zien de scholen onder dat bestuur daarvan terug? Praktijkverhalen uit het basisonderwijs. "Het verschijnsel afdracht bestaat niet meer, je moet gewoon vragen of je ergens geld voor krijgt."

Getut in de koffiekamer
In veel docentenkamers is de man-vrouwverhouding al jaren zoek. Zeker in het basisonderwijs zijn de meesters zwaar ondervertegenwoordigd. De schaarse mannen die zijn overgebleven moeten zien te overleven in het 'kippenhok'. "Ik hoef maar nieuwe sokken te dragen en van alle kanten word ik erop aangesproken."

Wel werkdruk-vermindering in cao-OMO
Er ligt een onderhandelaarsakkoord op tafel met schoolbestuur Ons Middelbaar Onderwijs. Het grootste schoolbestuur in Noord-Brabant heeft naast de landelijke cao een eigen cao voor secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden. En wat in de cao-vo niet lukte, is wel gerealiseerd in de omo-cao. Er zijn afspraken gemaakt over werkdrukvermindering. De onderhandelaar van de Algemene Onderwijsbond is tevreden.

Cultuuromslag op vrije scholen
Het vrijeschoolonderwijs krijgt rake klappen. Leerlingen zouden met wiskunde en Nederlands achterblijven. De vrije scholen willen hun voordeel met de kritiek doen. Voorzichtig aan is er sprake van een cultuuromslag. "Je moet ze niet afrekenen op het feit dat ze minder op cognitieve vaardigheden scoren, andere vaardigheden zijn ook heel belangrijk."