Polderlandschappen


Polderlandschappen - van de schilders van de Bergense School en hun tijdgenoten

BERGEN NH, 20090327 -- Van 11 april t/m 12 juli 2009 organiseert museum Kranenburgh in Bergen (nh) een vooraankondiging van de expositie Polderlandschappen - van de schilders van de Bergense School en hun tijdgenoten - in de `kabinetten' van de villa. Getoond worden werken van Arnout Colnot (1887-1967). Van 16 juli 2009 tot en met 17 januari 2010 worden in de Nieuwe Zaal van het museum ook werken van andere Bergense Schoolschilders en hun tijdgenoten tentoongesteld.

Molens
In 1931 moesten 49 molens in de Schermer wijken voor een elektrisch gemaal. Colnot kreeg daarom van het Polderbestuur de opdracht om de markantste molens in die polder te vereeuwigen.

Polders en duinen
Het Noord-Hollandse landschap was een geliefkoosd onderwerp voor de schilders van de Bergense School en daarin nam het polderlandschap een belangrijke plaats in. Uniek zijn de overgangen van polder naar duinen, waarvan diverse voorbeelden in de expositie worden getoond. Ook worden er werken in luministische stijl uit de beginjaren van de vorige eeuw geëxposeerd, van Jaap Weijand (1886-1960) en Dirk Filarski (1885-1964).

Sterkenhuis
Grotendeels gelijktijdig met deze exposities organiseert Gemeentemuseum Het Sterkenhuis Bergen de tentoonstelling "Modderen en Malen", Geschiedenis van Berger- en Egmondermeer en aanliggende polders. Getoond worden historische documenten, gebruiksvoorwerpen en grafische voorstellingen.

Een samenwerking tussen museum Kranenburgh Bergen, Stedelijk Museum Alkmaar en Gemeentemuseum Het Sterkenhuis Bergen zal leiden tot een interessant dagarrangement in Alkmaar en Bergen. Meer informatie vindt u op www.museumkranenburgh.nl





Ingezonden persbericht