Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Nomaden
een groepstentoonstelling over het leven zonder dak boven je hoofd

'Nomaden' is een tentoonstelling van zes kunstenaars die het leven als nomade op verschillende manieren verbeelden - en soms ook zelf ervaren hebben. Een leven zonder vast dak is nog altijd de dagelijkse praktijk van stammen in sommige delen van onze wereld. Jeroen Toirkens maakte voor het eerst kennis met nomaden tijdens een trektocht door het Turkse Bolkargebergte. Sindsdien reist hij over de wereld, werkend aan een fotodocumentaire over nomaden, een leefwijze die lijkt uit te sterven. Het nomadisch bestaan is ook een kenmerk van de hedendaagse kunstenaarspraktijk van veel beeldend kunstenaars die naar andere landen reizen om indrukken en inspiratie op te doen. Toirkens' project vormde de aanleiding voor de groepstentoonstelling 'Nomaden' in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, van 11 april tot 10 mei.

Jeroen Toirkens (1971) raakte tijdens zijn tocht door het Bolkargebergte geboeid door de gastvrijheid, cultuur en nieuwsgierigheid van de nomaden aldaar. Hij documenteert nomadenstammen over de hele wereld en hun leefwijze die lijkt uit te sterven. Lijkt - want er zijn ook nomadenstammen die zich politiek organiseren en zichzelf profileren. Toirkens reisde naar Lapland, Kirgizië en Marokko.

Peter Martens (1937-92) beschouwde het als zijn werkterrein om 'alles wat niet deugt' te fotograferen. Daarmee werd hij een fotograaf van de wereldwijde menselijke ellende. Tijdens zijn talloze reizen fotografeerde hij mensen in uitzichtloze omstandigheden: daklozen, zwervers, paria's.

Rolina Nell (1968) schildert vrouwen en meisjes uit niet-westerse culturen, met wie ze op reizen in contact is getreden. Ze portretteert ze vanuit een nieuwsgierigheid naar de rol van de vrouw in andere culturen dan de hare. In haar acrylschilderijen isoleert ze de figuren en portretteert ze ze op de rug: zo krijgen haar personages een geheimzinnigheid die ze in het echt voor haar ook hebben.

De beelden van Paul van den Hout (1963), surreële half-menselijke wezens, heten 'Pilgrims'. Het zijn landverhuizers en zielzoekers ineen, toeristen en boetelingen, zegt Van den Hout. Het zijn archetypen van mensen die zoeken naar zowel zekerheid als zingeving.

Het videoproject 'Where are you?' van Eddy Kaijser (1975) laat het straatleven in dertien verschillende wereldsteden zien. Hij toont mensen in hun dagelijkse bezigheden. Ze staan stil, praten, telefoneren, spelen, lopen fietsen. Kaijser reisde naar onder meer Brazilië, India, Spanje, Tanzania. Met deze internationale film wil hij ook Rotterdammers een inzicht geven in de 170 nationaliteiten die in hun stad wonen. Kaijsers film wordt vertoond op het filmscherm in de etalage van de kunstuitleen.

Cham Horn (1969) reisde tien jaar geleden door Mongolië. Een reis zonder doel of verwachtingen, om alert te zijn op alles wat zich aandient. In zijn werk als kunstenaar probeert hij ook deze houding aan te nemen: "De 'werken' die ik maak, zijn voor mij ook een reis." En die houding is, letterlijk en figuurlijk, ook een onderdeel van de tentoonstelling. Om het nomadisme in de wereld te kunnen verbeelden en begrijpen, zijn deze vijf kunstenaars zelf ook nomaden geworden, zwervend over straat of over de aardbol.

Nomaden, 11 april t/m 10 mei 2009
Centrum Beeldende Kunst Rotterdam
Nieuwe Binnenweg 75
3014 GE Rotterdam
010 4360288
di-zo 12-17 uur.
www.cbkrotterdam.nl