Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nummer: 99
Datum: 2 april 2009

Watersportseizoen van start in Fryslân
Grenzeloos varen, nog meer mogelijkheden

Het paasweekend van 11 en 12 april 2009 vormt traditiegetrouw de start van een nieuw watersportseizoen in Fryslân. Met goed nieuws voor de watersporter, want de mogelijkheden voor grenzeloos varen zijn weer groter geworden door onder meer verbeteringen van Het Friese Merenproject. Dat is o.a. te danken aan ruimere brugbedieningstijden en bijvoorbeeld de opening van de Staandemastroute tussen Leeuwarden en Grou.

Door de ruimere bedieningstijden met minder pauzes en de komst van aquaducten zorgt dit ervoor dat je nu al op een aantal hoofdroutes de hele dag kunt doorvaren. Dat geeft rust voor grotere motorboten en zeilschepen, die zich niet langer hoeven te haasten om een brug te 'halen'.

Meer mogelijkheden
De vaarmogelijkheden voor zeilboten worden ook groter met de realisatie van de Staandemastroute tussen Leeuwarden en Grou die voor de zomer klaar is. De bestaande vaarroute is geschikt gemaakt voor zeilschepen die de mast(en) niet gemakkelijk kunnen strijken. Via Grou en Wergea vaar je ongehinderd naar Leeuwarden en omgekeerd. Natuurlijk is de nieuwe vaarroute ook een mooi alternatief voor kleinere motor- en zeilboten. Daarnaast zijn er weer verschillende voorzieningen bijgekomen, met name in Sneek. Op het Starteiland is niet alleen een Nationaal Kielboot Trainingscentrum, maar ook een nieuwe passantenhaven en nieuwe sanitaire voorzieningen gebouwd.

Minder pauzes, betere service
Op steeds meer plaatsen worden de pauzes in brugbediening verminderd. In Lemmer is de middagpauze tussen 12 en 13 uur in de weekenden en de zomervakantie afgeschaft. In Akkrum verdwijnen de pauzes in juli en augustus, Sloten hanteert zelfs helemaal geen pauzes meer.

Als extra service kom je deze zomer op drie plekken stewards tegen: bij de Linthorst-Homansluis in Nijetrijne, de Prinses Margrietsluis in Lemmer en de Johan Frisosluis in Stavoren. Zij helpen waar nodig bij het aanleggen om de doorstroming te bevorderen.

Werkzaamheden
Er wordt dit voorjaar nog gewerkt aan enkele verbeteringen in het kader van Het Friese Merenproject. Er wordt tot en met mei de laatste hand gelegd aan de Staandemastroute, zodat deze voor de zomer klaar is. Bij Noarder Alde Wei wordt in mei en juni nog gebaggerd, zodat de nieuwe steigers goed bereikbaar worden. In Workum is het werk aan de brug in de Spoardyk over de Horsa nog in volle gang en bij Nijetrijne wordt gebouwd aan de passantenhaven bij de Driewegsluis. Deze is in juli klaar.

Meer informatie

Voor meer informatie over de bedieningstijden van bruggen en sluizen kijk op www.friesemeren.nl of www.fryslan.nl.

---- --