Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

043_2009

Horeca Geleen gaat 'Draaien Tegen Geweld'

Sittard-Geleen, 2 april 2009 - Zaterdag 11 april zal Draaien Tegen Geweld, een initiatief van de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld (LSTZG), plaatsvinden in de uitgaanscentrum van Geleen. Kroegen, barpersoneel, DJ's, politie Geleen en de gemeente Sittard-Geleen slaan de handen ineen om bezoekers op een positieve manier duidelijk te maken dat agressie en geweld niet passen bij een gezellig avondje uit. De horeca in Geleen maakt door haar gezamenlijke deelname duidelijk dat agressie en geweld tijdens het stappen een taboe is. Deelnemende horecagelegenheden tot op heden zijn: Café Ellef, Stadscafé Geleen, Café de Kroon, Café 't Trefpunt, Grandcafé Picasso, De Reunie, Café 't Vlaegelke, Café Amadeus, Café Toppers, Café Anno 93 en Shaggy's Pub.

Smile! Wat je geeft, krijg je terug
Geleen is hiermee de tiende in een reeks van dertien gemeenten die Draaien Tegen Geweld in de komende maanden gaan uitvoeren. Horecaondernemers op de verschillende uitgaanspleinen nemen deel aan de campagne door hun locatie en barpersoneel aan te kleden met promotieartikelen van de actie. Een speciaal opgeleid promotieteam, bestaande uit jongeren is in de uitgaansgebieden aanwezig en benadert het uitgaanspubliek met informatie over hoe je onderling agressie en geweld tijdens een stapavond kan voorkomen. Op deze manier wordt een unieke sfeer neergezet, die jongeren stil laat staan bij het feit dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor een avond zonder agressie of geweld.

Bezoekers kunnen een positief statement maken en lachend op de foto worden gezet. Smile! Wat je geeft, krijg je terug! Alle foto's en verdere informatie over de actie worden zichtbaar gemaakt op de website, www.zinloosgeweld.nl/draaien.

Het belangrijkste doel van de actie is jongeren bewust te maken van hun eigen bijdrage aan een leuke stapavond. 'Met Draaien Tegen Geweld hopen wij op een brede ondersteuning van alle bezoekers en horeca-exploitanten en willen wij iedereen op een leuke manier duidelijk maken dat er geen excuses zijn om agressie en geweld toe te passen,' aldus Bart Wisbrun, woordvoerder van de LSTZG. Draaien Tegen Geweld wordt onder andere ondersteund door Condoom-Anoniem.nl, X-travel en Pekoenja.

Aanleiding Draaien Tegen Geweld
Uit onderzoek is gebleken dat 30% van de jongeren in Nederland wel eens een wapen meedraagt tijdens het uitgaan. Interviews met daders, slachtoffers, horeca en getuigen hebben uitgewezen dat wapens schijnveiligheid creëren. Wie met een wapen rondloopt, voelt zich zelfverzekerder en is minder snel geneigd conflicten te sussen of uit te weg te gaan. Verbaal en fysiek geweld komt dan snel om de hoek kijken. Wanneer de situatie vervolgens escaleert, wordt er te gemakkelijk naar de horeca gewezen als verantwoordelijke.

De actie Draaien Tegen Geweld is in 2007 succesvol uitgevoerd in de gemeenten Amsterdam en Noordwijk. Dit mede met ondersteuning van Plan Nederland en de Nationale Jeugdraad.


---