Twee nieuwe ECO klimbossen openen in april 2009


ECO klimbos verovert Nederland

ERMELO, HELVOIRT, 20090411 -- Deze maand gaan twee nieuwe ECO klimbossen open voor publiek: in Ermelo (Veluwe) en Helvoirt (Noord-Brabant). Vorig jaar werd er al een ECO klimbos geopend in Grolloo (Drenthe). Active Forest Concepts (AFC) is de bouwer van deze drie klimbossen en daarmee marktleider in Nederland.

Natuurbeleving op het hoogste niveau
"Wij zijn alleen bouwer en niet ook exploitant. Dat is belangrijk voor onze opdrachtgevers", aldus Ewout van Voorst, commercieel directeur van AFC. "Onze klanten willen een uniek klimpark, waarin natuurbeleving de boventoon voert. Zij willen niet gebonden zijn aan een voor hen bedacht format. Wij brengen tien jaar ervaring uit Frankrijk mee, we bouwen duurzaam en met respect voor de natuur en onze producten zijn van het allerhoogste veiligheids- en kwaliteitsniveau. Dat is wat ons onderscheidt."

Ondernemers kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid
Recreatieondernemers Bou Breedijk (van het klimbos op de Veluwe) en John Meurs (Duinoord in Helvoirt) hebben na een gedegen onderzoek gekozen voor het ECO klimbos concept van AFC. "Wij hebben diverse klimbossen en klimparken in Europa bezocht en de verschillen waren heel duidelijk. Juist de kwaliteit, natuurbeleving en duurzaamheid zorgen ervoor dat een klimbos opnieuw bezocht wordt. Op deze gebieden staken de klimparken van AFC duidelijk boven de massa uit. Onafhankelijk van elkaar hebben wij een bewuste keuze gemaakt voor het beste concept in de markt", aldus de ondernemers die hiermee een duidelijk statement maken naar Nederlandse collega's die ook een klimbos overwegen.

Visie op jeugd en natuurbeleving
De ondernemers spreken verder: "De keuze voor het ECO klimbos concept van AFC had ook te maken met hun gepassioneerde visie op jeugd, natuur en beweging. Elk klimbos van AFC is uniek. Ze bieden geen eenheidsworst, maar klimbossen die passen bij de specifieke kenmerken van het bosperceel. Grote groepen kinderen zijn bijna nooit in een bos geweest en weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Ze kunnen zich ook niet uitleven in een natuurlijke omgeving. AFC heeft overheden ervan overtuigd dat hun natuurbelevingconcepten de jeugd weer in contact kan brengen met de natuur. Wij als ondernemers staan vierkant achter deze visie."

Totaalconcept en ondersteuning
"Wij leveren niet alleen één product maar een totaalconcept", vult Ewout van Voorst aan. "Wij bieden ondernemers ook ondersteuning met het businessplan. En met de marketing en communicatie met de diverse belanghebbenden zoals gemeenten en natuurbeheerorganisaties. Daarnaast brengen wij partijen bij elkaar om een breed draagvlak te creëren. Denk hierbij aan scholen voor de integratie van lesstof in de klimparken, het creëren van leer- en stageplekken en natuureducatie door (plaatselijke) natuurorganisaties. Maar ook het versterken van het regionale recreatieve aanbod door het aanbieden van arrangementen."

Ecologie en duurzaamheid
We vragen AFC naar hun visie: "Wij bouwen al vele jaren klimbossen in Europa en besteden veel aandacht aan de ontwikkeling van vernieuwende constructies en ideeën die tot doel hebben de natuur te beschermen. Wij zijn echte natuurmensen en het is onze missie om de bezoekers een top-ervaring in de natuur te laten beleven. Helaas zien wij nog steeds veel excessen in onze branche, waarbij de natuur misbruikt wordt voor recreatie. Nederland is daarop geen uitzondering, want ook hier zijn klimbossen gebouwd met constructies die schadelijk zijn voor de bomen. Wij sluiten met onze klanten bij aanvang een onderhoudscontract af, waarbij het periodiek afstellen van de constructies op de groei van de bomen is geregeld. Hiermee zorgen wij voor een duurzaam klimbos en blijvend gezonde bomen."

Seizoen 2010
Desgevraagd geeft Ewout van Voorst zijn prognose voor volgend jaar af: "In Nederland is de vertragende factor het vinden van geschikte bospercelen en het wijzigen van het bestemmingsplan. Aangezien wij in Nederland al ruim vier jaar ondernemers ondersteunen bij het starten van een klimbos, verwachten wij komende winter minimaal vijf nieuwe ECO klimbossen in Nederland te bouwen. De strategisch gekozen locaties zijn al bekend en voorbereidingen in volle gang. Sinds 2007 richten wij onze pijlen ook op noordelijk Europa. In 2008 hebben we al een klimbos in Noorwegen gebouwd en ook in die regio zullen wij komend seizoen nieuwe klimparken bouwen."

Veiligheid op het allerhoogste niveau
Voor de start van elk seizoen keurt het onafhankelijke instituut TUV de klimbossen. De bomen worden van binnen met behulp van geluidsgolven onderzocht. Dit tomografisch onderzoek wordt in Nederland verricht door vakspecialist Frits Gielissen van Obta de Linde. Met de TUV-certificering en het tomografisch onderzoek zorgt AFC ervoor dat de parken aan de allerhoogste Europese veiligheidsnormen voldoen.

ECO Klimbossen in Nederland:
Ermelo (Veluwe) : www.klimbosermelo.nl
Grolloo (Drenthe) : www.outdoorgrolloo.nl
Helvoirt (Noord-Brabant): www.duinoord.nl