Rotterdamse Jeugd
Jongerencultuur in beeld
door Vincent Dekkers

23/12/2008 00:00

Historisch Museum Rotterdam

Toen de in Brabant geboren en getogen Vincent Dekkers in 2005 van Eindhoven naar Rotterdam verhuisde, raakte hij in de ban van de rauwheid van Rotterdam-Zuid. Met zijn grote voorbeeld Ed van der Elsken in gedachten ging hij verder waar hij ooit in Brabant mee was begonnen: het fotograferen van jongeren.

Volgens een zelf ontworpen methodiek begon hij systematisch met het benaderen van jongeren voor wat hij zelf als zijn belangrijkste missie ziet het vastleggen van jongerencultuur. Vincent Dekkers (1971) is ervan overtuigd dat als je wilt weten wat er werkelijk in de stad speelt je bij jongeren moet zijn, en niet in bejaardentehuizen.

Jongeren vertegenwoordigen voor Dekkers de energie, de nieuwsgierigheid en de onzekerheid die mensen hebben als ze hun plaats in de wereld nog moeten ontdekken. Hij knoopt gesprekken aan met wildvreemde jongeren, toont oprechte belangstelling voor hun bestaan. In tweede instantie vraagt hij of hij ze mag fotograferen. Door deze respectvolle benadering wordt hij geaccepteerd door de jongeren en is het maken van een foto zelden een probleem.

Sinds 2005 heeft hij honderden jongeren aan de hand van thema's zoals werk, sport en spel, leefomgeving en religie, gefotografeerd. Van keurige hockeymeisjes tot randgroepjongeren waarvan sommigen naar zijn mening tikkende tijdbommen zijn. Het resultaat is een bonte verzameling individuen die laten zien dat er nauwelijks sprake is van een gemeenschappelijke jongerencultuur in de jongerenstad van Nederland: Rotterdam. Met meer dan 170 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen Rotterdamse jongeren een mengelmoes van uiteenlopende subculturen die elk hun eigen karakter en codes hebben. Maar ondanks de soms grote verschillen in achtergrond en lifestyle hebben de jongeren ook veel gemeen: het zoeken naar de eigen identiteit in een razendsnel veranderende samenleving.

Tentoonstelling : Rotterdamse jeugd, jongerencultuur in beeld door Vincent Dekkers

Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam-Delfshaven

Periode : 11 april /m 14 juni 2009

Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur