Skatebond Nederland
Persbericht skeeleren

Skatebond Nederland
www.skatebond.nl

Roy Boeve wint eerste etappe Holland Inline Cup in Sloten

Roy Boeve uit Kampen heeft vandaag in het Friese Sloten de eerste etappe gewonnen van de Univé Holland Inline Cup over 66 km. Zijn Habovo-ploeggenoot Jan van Loon uit Lelystad werd tweede. De twee kwamen samen aan de eindstreep. Crispijn Ariëns uit Heerenveen eindigde op 1.21 minuut als derde. Er was een kopgroep van zes, die de laatste 33 km samen reed en enkele minuten voorsprong op het peloton pakte.

De andere drie in de kopgroep waren Hermen van der Wal (vierde), Frank Fiers (vijfde) en Durk Fabriek (zesde). De ploeg van Habovo was spekkoper met drie man bij de eerste zeven; Rob Hadders finishte als zevende. Ondanks dat Karlo Timmerman ontbrak vanwege een blessure, won het team, met ook Martijn Kromkamp, het ploegenklassement.

Boeve en Van Loon sprintten niet om de eerste plaats. "We hadden wel kunnen doen alsof, maar het is ook niet echt geloofwaardig als ik bij Jan wegsprint," zei Roy Boeve. "We hebben dit als ploeg gedaan, dat wilden we hiermee uitdrukken. Ik denk dat we pure sport hebben laten zien."
En hoe wordt dan besloten wie de zege mag hebben? "Roy was in de laatste ronde iets beter," verklaarde Jan van Loon. Crispijn Ariëns en Frank Fiers waren het daarmee eens. Van Loon: "Ik hoop dat ik de volgende keer aan de beurt ben." Boeve bevestigde dat hij zich, naarmate het eind van de wedstrijd naderde, steeds beter voelde.

De ploeg van Boeve en Van Loon was de enige met de luxe van twee man in de kopgroep. Jan van Loon demarreerde met 6 km te gaan. Boeve wachtte een paar kilometer ("Ik wilde eerst wachten totdat de anderen afgebrand waren") en sprong er toen naar toe. "Daar konden wij, de rest van de kopgroep, eigenlijk niet veel aan doen," zei Crispijn Ariëns. "Ik was al blij dat ik op het podium stond. Normaliter moet ik aan het begin van het skeelerseizoen altijd even op gang komen. Meestal rijd ik de eerste wedstrijd niet uit. Maar nu ging het ook van de winter steeds beter."

De ploeg van Nefit, met Sjoerd Huisman en Gary Hekman, miste de slag. Arjan Mombarg was weliswaar in de achtervolging met Rob Hadders en Stijn Van Hove (Gibo/Raps), maar de laatstgenoemde twee controleerden alleen, omdat ze ploeggenoten in de kopgroep hadden. Vanuit het peloton deed Sjoerd Huisman, de Nederlandse natuurijskampioen, een poging om naar de kopgroep toe te springen. Ondanks dat ploeggenoot Mombarg op hem wachtte strandde Huismans poging. "Toen we hoorden dat hij eraan kwam hebben we kop over kop doorgereden, want niemand in de kopgroep had er belang bij om er een sprinter als Huisman bij te hebben," aldus Jan van Loon.

Een sterke finale reden Gerwin Smit (8e) en Jouke Hoogeveen (9e). Beiden waren solo uit het peloton weggesprongen, Hoogeveen eerder dan Smit. Ze sloten zich aan bij een achtervolgend groepje. Uiteindelijk moesten ze sprinten met Rob Hadders, die tot zijn verbazing de snelste van de drie was. "Ik was echt verbaasd dat ik Gerwin Smit eraf sprintte."

Onder de kanshebbers ontbrak Karlo Timmerman, die tot half of eind mei is uitgeschakeld. De winnaar van het HIC-klassement vorig jaar wacht op een slijmbeursoperatie in de enkel. Hij hoopt binnen enkele weken te worden geholpen. Tot drie weken na de operatie kan hij alleen op de fiets trainen. Timmerman: "Ik hoop niet al te veel achterstand op te lopen, maar het is erg jammer dat ik de start van het seizoen mis."

De volgende etappe van de Holland Inline Cup is in Zwaagwesteinde op 27 juni, gevolgd door Vorden 17 juli en Hallum 22 augustus.

Dames (44 km)

Yvonne Spigt uit Wervershoof won bij de dames haar eerste grote skeelerwedstrijd. De 21-jarige Noord-Hollandse, voormalig Nederlands kampioene op natuurijs, was in de laatste kilometers alleen ontsnapt. Nienke Stenekes uit Damwoude werd tweede, Jolanda Langeland uit Bedum derde. Yvonne Spigt: "Het was zwaar, ik had al heel snel last van zere voeten. Maar toen ik eenmaal alleen vooruit reed en van alle kanten aangemoedigd werd, kreeg ik zoveel motivatie dat ik dacht: nu moet ik 'm kunnen winnen."
De dames reden samen met de veteranen. Er waren enkele 'gemengde' ontsnappingspogingen, waarbij onder meer Anniek ter Haar en Jannitta Spigt betrokken waren.

B-rijders (66 km)

Junior Wim Dillen won de wedstrijd bij de B-rijders. De 16-jarige uit Genemuiden bleef, evenals enkele B-rijders, tot het eind in het A-peloton. "De eerste drie ronden ging het erg hard, maar daarna had ik geen problemen meer," aldus Dillen. In totaal werd Dillen 18e. Gerard Nijgh eindigde als tweede B-rijder (22e), Niels Mesu als derde (23e).

Masters (44 km)

Rob Jager uit Utrecht schreef de veteranenrace op zijn naam. Hij won de sprint van een kopgroep van vier met Albert Bakker, die tweede werd, Jan Graus (derde) en Henk Smit (vierde).
"Ik was wel angstig voor Albert Bakker," aldus Jager, voor wie het de vierde overwinning bij de veteranen was. "Hij wou erlangs in de eindsprint. Vroeger ging ik dan opzij, maar dat doe ik niet meer."
Bakker: "Ik had eerder moeten aangaan. Het was wel zwaar. De eerste ronde denk je: het gaat lekker, maar het werd steeds zwaarder."
Rob Jager zat aanvankelijk niet bij de beslissende ontsnapping. Hij haakte later aan met Jan Graus. Jean-Luc Ostyn moest de kopgroep laten gaan. "Het was heel lastig om weg te komen," zei Jager, die bij enkele andere pogingen betrokken was.

Uitslagen: www.skatebond.nl