Rochdale


Werkplek van hedendaagse kunstenaar op halve grootte te zien op tentoonstelling Atelier Malkovich

Werkplek van hedendaagse kunstenaar op halve grootte te zien op tentoonstelling Atelier Malkovich

Acht maquettes in een landelijke omgeving die een beeld geven van de ideale werkplek van de hedendaagse kunstenaar. Omdat ze half zo groot zijn als in werkelijkheid ook aantrekkelijk voor kinderen die spelenderwijs het een en ander willen opsteken. Ze zijn vanaf 12 april 2009 te bewonderen op de tentoonstelling Atelier Malkovich op het Schiereiland aan de Nieuwe Meer. Het evenement is mede mogelijk gemaakt door Woningstichting Rochdale.

De tentoonstelling is het resultaat van een wedstrijd die vorig jaar tussen architectenbureaus, architectuuropleidingen, kunstenaars en vormgevers is uitgeschreven. Opdracht was om een functioneel ateliergebouw te ontwerpen dat voldoet aan de huidige werksituatie van de kunstenaar. Afgelopen zomer was deze tentoonstelling voor het eerst te zien, door het grote succes wordt het herhaald.

Natuur, cultuur en kinderen
Naast de grote belangstelling vorig jaar is een belangrijke reden voor de herhaling de start van een uitgebreid educatief programma voor kinderen op het terrein waar de maquettes te zien zijn. Op deze manier doen zij ervaring op met de natuur, kunst en cultuur om vervolgens geïnspireerd zelf als architect of kunstenaar aan de slag te gaan. Bij dit educatieproject wordt samengewerkt met studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en kunstenaars van Nieuw en Meer.

Twintig jaar
Ateliercomplex Nieuw en Meer (door landschapsbeheer Noord-Holland aangemerkt als duurzaam en ecologisch bedrijventerrein) in Slotervaart bestaat al twintig jaar. Het groenrijke gebied biedt werk- en woonplekken aan verschillende kunstenaars, vormgevers, architecten, fotografen en andere creatieve ondernemers.

Vernieuwing Nieuw West
De tentoonstelling Malkovich is voortgekomen uit de samenwerking tussen het kunstenaarcomplex Nieuw en Meer, de AHK, Koers Nieuw West en wordt mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Woningstichting Rochdale, Stadsdeel Slotervaart en Stichting Nieuw en Meer.

Bezoekersinformatie
Bezoekers kunnen terecht van12 april tot 6 juli 2009. Locatie: Op het voorterrein van het kunstenaarscomplex, Nieuw en Meer Amsterdam, Oude Haagseweg 51. Perspreview: graag op afspraak. Opening: Paaszondag,12 april,15:00-19:00. Openingstijden: alleen op zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00. Bezoekers kunnen naast het bezichtigen van de paviljoens genieten van een hapje en drankje. Tevens is er een gevarieerd muziek en filmprogramma.


-o-o-