Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leiden, 2 april 2009

Speuren naar paaseieren in de museumtuin van Volkenkunde Zondag 12 en maandag 13 april 2009

Museum Volkenkunde heeft dit jaar het leukste familie-uitje met Pasen! Op zondag 12 en maandag 13 april a.s. kunnen kinderen gratis op een bijzondere manier paaseieren komen zoeken. Met de Paasspeurreis ga je op zoek naar eieren die in de museumtuin verstopt liggen en leer je meer over andere volken. Doe mee met de paasprijsvraag en win een verjaardagsfeestje in het museum. Een bezoekje aan het museum kost met Pasen ook nog eens niks voor kinderen t/m 12 jaar!

Paastradities
In Nederland vieren de meeste mensen Pasen door gezellig te ontbijten met daarbij een eitje, die eerst mooi versierd is met verf. Daarna zoeken we in de tuin naar chocolade-eieren, verstopt door de paashaas. Maar waar komen deze tradities eigenlijk vandaan? De haas en het ei zijn vruchtbaarheidssymbolen van de Germanen, een volk dat lang geleden in Nederland leefde. Deze symbolen zijn later samen met andere tradities zoals lentefeesten vermengd en uiteindelijk gekoppeld aan het christelijke Pasen.

Vruchtbaarheidssymbolen in andere culturen
Waar wij de haas en het ei kennen, hebben andere volken hun eigen vruchtbaarheidssymbolen. Zo staan in de Caraïben kikkers voor vruchtbaarheid; ze leven in een waterrijke omgeving, leggen veel eieren en kondigen met luid gekwaak de aankomende regens aan. Wel eens gehoord van Paaseiland? Dit kleine eilandje in de Grote Oceaan kreeg zijn naam van de Hollandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen, die in 1722 op Paaszondag (Eerste Paasdag) het eiland ontdekte. Over het hele eiland staan de moai, grote beelden met enorme hoofden van de voorouders van de eilandbewoners. Volgens sommige onderzoeken smeekten deze beelden de goden om vruchtbaarheid voor dit bijzonder geïsoleerde eilandje.

Paasactiviteiten in Volkenkunde
Vanaf 11.00 uur kunnen kinderen t/m 12 jaar gratis een Paasspeurreis halen. In de museumtuin ga je op zoek naar vruchtbaarheidssymbolen van over de hele wereld. Op vertoon van je ingevulde speurkaart krijg een lekkere chocoladeverassing mee! In de entreehal van het museum is een enorme berg paaseitjes te vinden. Raad hoeveel eitjes het zijn en maak kans op een geheel verzorgd verjaardagsfeestje bij de Indianen, op z'n Mexicaans of Indonesisch met 9 vriendjes, taart en een speciaal cadeautje!

Pasen in Volkenkunde
Steenstraat 1, Leiden
T 071 518 80 00
E info@volkenkunde.nl
www.volkenkunde.nl

Openingstijden 12 & 13 april: 10.00 - 17.00 uur, Paasspeurreis vanaf 11.00 uur Kosten: paasactiviteiten en museumentree gratis voor kinderen t/m 12 jaar museumentree volwassenen ¤ 8,50 - 65+ en CJP ¤ 6,-, MK gratis