Ingezonden persbericht


THIM Muziektheater presenteert:

De passie van Anna

Foto: Bernice Siewe

Première zondag 12 april 2009
Meervaart, Blauwe Zaal, Amsterdam
14.30 uur

www.thimmt.nl

De passie van Anna
Twee vrouwen uit de 19e eeuw, Aletta Jacobs en Anna Witsen, hebben op het eerste gezicht niets gemeen. De een werd Nederlands' eerste vrouwelijke dokter en maakte zich sterk voor het Vrouwenkiesrecht. De ander, Anna, benam zich als jonge vrouw het leven, toen haar grote wens om beroepszangeres te worden niet werd geaccepteerd. Twee uitersten in een tijd van verandering en opkomende emancipatie.

De passie van Anna gaat over vaders en dochters, over trouw en verraad, over het loskomen van de beklemmende banden van je achtergrond. Uitgevoerd door een uniek ensemble van musici, zangers en acteurs met speciaal voor de voorstelling geschreven teksten van Marijke Beversluis en muziek van Gerard Atema.

Anna Witsen en Aletta Jacobs
Anna Witsen (1855 - 1889) kwam uit een muzikale, vooraanstaande Amsterdamse familie. Ze wilde graag beroepszangeres worden maar mocht van haar vader niet naar het conservatorium. Ze werd geestesziek, herstelde en gaf in november 1888 twee concerten met pianist Julius Röntgen, voor wie ze naar verluidt een heimelijke liefde koesterde. Kort daarop, maart 1889, verdrinkt ze zichzelf in de vijver van het familiebuiten Ewijkshoeve. Haar zus Cobi Witsen kan zich niet neerleggen bij haar dood en bezoekt Dr. Aletta Jacobs in de hoop opheldering te krijgen over de reden van Anna's zelfmoord. Aletta Jacobs (1854 - 1929) kwam uit een groot doktersgezin uit Sappemeer. Zij was de eerste vrouwelijke arts van Nederland, vestigde zich in Amsterdam, en was voorvechtster voor emancipatie en vrouwenkiesrecht. Haar invloed is binnen en buiten Nederland zeer groot geweest.

Zowel Anna als Aletta zochten aan het eind van de 19e eeuw naar een manier om zich te bevrijden van de knellende banden van hun tijd. Waar het Aletta Jacobs wel lukte om haar eigen weg te gaan, werd Anna Witsen in haar poging om haar passie te verwezenlijken op zodanige manier tegen gewerkt dat haar maar één uitweg mogelijk leek.

THIM Muziektheater
De Passie van Anna is een productie van THIM Muziektheater uit Amsterdam. THIM Muziektheater maakt voorstellingen tussen opera en muziektheater in. De onderwerpen zijn hedendaagse maatschappelijke thema's geïnspireerd op historische personages en gebeurtenissen. In De passie van Anna wordt aan de hand van het leven van Anna Witsen en Aletta Jacobs het thema 'emancipatie' weer actueel gemaakt.

Medewerkers De passie van Anna
Idee, tekst, regie Marijke Beversluis
Compositie Gerard Atema
Eindregie Carolien Dokter
Conceptontwikkeling Marijke Beversluis, Carolien Dokter, Gerard Atema Zang, rol Anna Mijke Sekhuis
Spel, rol Aletta Marijke Beversluis
Zang, rol Cobi Marianne Selleger
Piano en muzikale leiding Henry Kelder
De Tachtigers op band koor Barbers & Bishops
Cello nnb
Viool nnb
Kostuums en decor Marina van der Heiden
Licht en projectie Dan Rapaport
Fotografie Bernice Siewe

Speellijst De passie van Anna
2009
9 april Amsterdam Meervaart try-out www.meervaart.nl 12 april Amsterdam Meervaart première www.meervaart.nl

Tour in oktober/november 2009:
Amsterdam, Arnhem, Hoorn, Den Haag, Groningen en Drachten