Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Haarlem, 8 april 2009

Sponsortocht '2500 kilometer fietsen voor energie' vertrekt 12 april naar Milaan

Twee echtparen starten fietstocht door Europa om geld in te zamelen voor onderzoek naar energiestofwisselingsziekte

Op 12 april a.s. vertrekken Frans en Ria Schlüter en Piet en Leny Doodeman met de trein van Station Haarlem naar Milaan om daar op 14 april te starten met hun fietstocht van 2500 km. Niet voor de lol, maar voor een goed doel: geld inzamelen voor onderzoek naar een zeldzame energiestofwisselingsziekte.

Sinds kort weten Frans en Ria dat hun kleindochter Joska van bijna drie jaar aan deze ziekte lijdt. "Door een defect in de energievoorziening van haar cellen loopt haar spreekwoordelijke batterij heel snel leeg en laadt daarna maar moeilijk weer op." Voor hen geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten, integendeel. Na wat slapeloze nachten werd het idee geboren om geld in te gaan zamelen voor onderzoek naar en medicijnen tegen deze ziekte en tegelijkertijd bekendheid te vragen voor de ziekte. Omdat in Europa meerdere instituten zijn die hier ook onderzoek naar doen lag het voor de hand om fietsend langs deze instituten te gaan. Immers, de beide echtparen fietsen al jaren voor hun plezier door vele landen van Europa.

Tijdens de fietstocht zullen zij ook contact hebben met onderzoekers van vijf ziekenhuizen en hun onderzoeksinstituten in Milaan, Praag, Heidelberg en Düsseldorf. Onderweg haken meerdere fietsers aan. Op 16 mei zal de tocht via Wijchen, in Nijmegen eindigen bij het UMC St. Radboud. Daar hopen Ria, Frans, Leny en Piet aan prof. dr. Jan Smeitink, verbonden aan het UMC St. Radboud en autoriteit in Nederland op het gebied van onderzoek naar de energiestofwisselingsziekten, een flinke cheque te kunnen overhandigen. En dat het een flinke cheque gaat worden weten de fietsers nu al: zonder een kilometer te hebben gefietst, staat al een recordbedrag op de teller van 18.556 euro. Volgens de stichting Energy4all, de organisatie die initiatieven ontwikkelt en ondersteunt voor sponsoring en donaties voor onderzoek naar de stofwisselingsziekten, een ongekend hoog bedrag: "Nog niet eerder heeft een particulier initiatief om geld in te zamelen zo'n hoog bedrag opgeleverd. Wat moet dit 16 mei wel niet gaan worden als de fietstocht zijn finale ingaat", aldus Jos van Wamel, mede oprichter van Energy4all.

De fietstocht kan gevolgd worden via www.biking4energy.eu Daar staat alle informatie, ook over de finale op 16 mei en wat u kunt doen om de tocht tot een succes te maken en de batterijen voor menselijke energie op te laden!