Expositie "Bergen | Geestgrond" in museum Kranenburgh


BERGEN NH, 20090227 -- De combinatie Bergen en kunst doet direct denken aan de Bergense School, de groep kunstenaars die aan het begin van de vorige eeuw furore maakten met veelal expressieve, donkere schilderijen. Namen als Leo Gestel, Matthieu Wiegman, Dirk Filarski en Charley Toorop zijn voor altijd met het Noord-Hollandse dorp verknoopt.

Maar ook in de decennia daarna bleef Bergen op de kunstkaart. Van Adriaan van Dis tot Joost Zwagerman, van Guus Janssen tot Thé Lau, van Emo Verkerk tot Rob Scholte; in de tweede helft van de twintigste eeuw groeiden ze op in de driehoek Bergen, Alkmaar, Heiloo. De onderlinge contacten waren intensief. Bindende factor: kunst van hoog niveau.

Met een tentoonstelling, een boek, een cd en een film wil het project Bergen | Geestgrond laten zien wat de kunstenaars inspireerde en nog steeds inspireert. Bergen en omgeving vormt de `geestgrond', ook voor een nieuwe generatie. Het accent van de presentatie ligt op de gemeenschappelijke projecten van de deelnemers.

Behalve de expositie in museum Kranenburgh geven de schrijvers en dichters lezingen en klinkt er muziek van de componisten en musici. Ook maakt een educatief programma onderdeel uit van het project. Want Bergen kan ook als broedplaats dienen voor een volgende generatie kunstenaars.

De volgende kunstenaars zullen meewerken aan het project:

Schrijvers/dichters:
Pieter Boskma, Adriaan van Dis, Neeltje Maria Min, Dirk van Weelden, Joost Zwagerman
Beelden kunstenaars:
Pieter Bijwaard, Rik Fernhout, Wim Janssen, Rob Scholte, Brecht, Maurice van Tellingen, Emo Verkerk, Harald Vlugt
Componisten:
Jaap Boots, Edzard Dideric, Luuk de Haan, Guus Janssen, Thé Lau, Maarten vanRoozendaal, Poet Stunt, JP den TEx, Daan vanWEst, Marc Winder
Cineaste
Sylvia Holstijn

Museum Kranenburgh





Ingezonden persbericht