Hulpverleningsdienst Groningen


Forse brand in winkelcentrum Veendam

Gepubliceerd: 12 april 2009, 08:52

Het brandweerkorps van Veendam had zaterdagnacht de handen vol aan het bestrijden van een forse brand in winkelcentrum Autorama aan het Beneden Oosterdiep. Door de snelle inzet kon ternauwernood worden voorkomen dat het winkelcomplex volledig ten prooi zou vallen aan de vlammen.

Omstreeks 04.15 uur werd gemeld dat een rij winkelwagens tegen de gevel van de Albert Heyn in brand stond. Bij aankomst van de eerste brandweereenheden stond de gevel al over een lengte van circa 30 meter in brand. Ook de dakconstructie boven een magazijn en de hoofdingang van het winkelcentrum werden direct door de vuurzee bedreigd. Er werd daarom opgeschaald naar middelbrand.

Het vuur werd van buitenaf bestreden met meerdere stralen. De Veendammer hoogwerker werd ingezet om te voorkomen dat het hele dak vlam zou vatten. Ook werden eenheden ingezet om branduitbreiding in het gebouw te voorkomen. De brandweermensen slaagden erin om het vuur te blussen voordat de vlammen het magazijn van de supermarkt konden bereiken. Omstreeks 06.00 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Het nablussen en het uitvoeren van een uitgebreide nacontrole heeft nog enkele uren geduurd.

De schade aan de buitenkant van het winkelcentrum is groot. Het magazijn van de Albert Heyn en enkele ondergelegen winkels hebben forse rook- en waterschade opgelopen.

Regiopolitie Groningen heeft de oorzaak van de brand in onderzoek.