Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut


Warmste Eerste Paasdag in een kwart eeuw

12 april 2009 - Vorig jaar sneeuwde het met Pasen en was de eerste Paasdag de koudste in 40 jaar. Dit jaar is het in De Bilt de warmste geworden in 25 jaar. De komende dagen houdt het warme weer aan (zie Verder Lezen- meerdaagse).
Rook van de paasvuren die traditiegetrouw in Denemarken, Duitsland en het oosten van ons land worden aangestoken kan onder daarvoor gunstige omstandigheden in het hele land voor overlast zorgen (foto Jacob Kuiper, WPI)

Pasen met onweer en bliksem
In De Bilt werd op eerste Paasdag 18,6 graden gemeten. Dat was de hoogste temperatuur op deze feestdag sinds 1984. Toen noteerde het KNMI 22,4 graden. De warmste eerste Paasdag staat genoteerd in 1949 toen op 17 april 24,5 graden werd gemeten. Vorig jaar begon deze dag in De Bilt met ruim 4 graden vorst en werd het overdag niet warmer dan
6 graden. Bovendien vielen er sneeuwbuien. Dit jaar begon Pasen op veel plaatsen met onweer en bliksem. In het oosten werd 22 graden gemeten, in het westen kwam de temperatuur bij wind van zee op enkele plaatsen niet hoger dan 11 à 12 graden (Nader Verklaard- Grillig Paasweer/Verder lezen- beste en slechtste Paasdagen).

De rook van de paasvuren in Duitsland en het oosten van ons land zorgde in een groot deel van het land voor een heiige atmosfeer en een brandlucht.

Uitzonderlijk warm aprilweer
Vrijdag 3 april was de eerste warme dag met 23,3 graden in Twente. Op Goede Vrijdag 10 april noteerde Eelde 24,8 graden, voor begin april en dit weerstation de op één na hoogste temperatuur in zeker honderd jaar. Alleen op 4 april 1946 was het hier met 25,0 graden nog een fractie warmer.

De eerste decade van april was in De Bilt met gemiddeld 11,4 graden op een na de warmste sinds tenminste 1901. Alleen de eerste tien dagen van april 1974 waren met 11,7 graden nog iets warmer.

Ook de tweede decade is warm begonnen: op 11 april werd in Arcen 23,1 graden gemeten (Nader Verklaard- aprilwarmte).

Bliksem rond Pasen
Zie onder Verder Lezen onze nieuwe pagina met het aantal bliksemontladingen in ons land.

---

Eerste uitgave: 13-03-09