Rochdale


Rochdale vervangt steunbalken in de Banne

3 april 2009
Rochdale vervangt steunbalken in de Banne

Woningstichting Rochdale start vanaf 14 april met het vervangen van de beschadigde steunbalken van ongeveer 80 woningen aan haar wooncomplex aan de Lichterstraat en omliggende straten in De Banne, Amsterdam Noord. De nieuwe steunbalken zijn zorgvuldig getest en goedgekeurd door Bouw en Woningtoezicht. De betrokken bewoners zijn van de werkzaamheden, waarbij ook een aantal hechtgebonden asbestpanelen moeten worden verwijderd, op de hoogte gesteld.

Na uitgebreid onderzoek medio vorig jaar in opdracht van Rochdale bleek dat er bij de installatie van het individuele centrale verwarmingssysteem door de wapening van de steunbalken was geboord. Circa éénderde van de steunbalken was geraakt, weliswaar niet zo ernstig als de steunbalk die naar beneden is gevallen.

Asbest
Vlak voor het incident aan de Lichterstraat is onderzoek naar asbest gedaan volgens het asbestverwijderingbesluit waar alle Amsterdamse woningcorporaties zich aan hebben verbonden. Er blijkt op een aantal plaatsen in en rond de woningen hechtgebonden asbest aanwezig te zijn. Het is niet toegankelijk of zichtbaar voor bewoners en vormt geen gevaar. Alleen rondom de plaatsen waar de nieuwe steunbalken komen, wordt de asbest verwijdert. Hiervoor schakelt Rochdale een professioneel bedrijf in. Tijdens de anderhalf uur durende werkzaamheden wordt omwonenden verzocht ramen en deuren dicht te houden. Er is verder geen gevaar voor de volksgezondheid.

Achtergrond
Op 6 augustus 2008 liet een steunbalk los die de galerij van driehoog ondersteunde en kwam na een val een verdieping lager terecht. Hierbij vielen geen gewonden. Acht woningen zijn uit veiligheidsoverwegingen ontruimd en Rochdale liet preventief alle galerijen stutten. De bewoners konden na inspectie door Bouw en Woningtoezicht de volgende dag weer terug naar hun woning.

Betaalbare huisvesting
Woningstichting Rochdale is actief in Amsterdam, Zaandam, Purmerend en Landsmeer en beheert ruim veertigduizend woningen. De belangrijkste doelstelling is het bieden van goede en betaalbare huisvesting aan mensen die zelf niet of onvoldoende in staat zijn een woning te vinden.


-o-o-