TenneT


Loodzwaar transport van transformator in Lelystad


* Speciaal transport van 330 ton wegende transformator
* A6 tijdelijk afgesloten, verkeersdrempels en vangrail verwijderd
* Transformator zorgt voor aansluiting nieuwe elektriciteitscentrale

08-04-2009 Op 14 april vindt een speciaal transport plaats van een 330 ton wegende transformator van TenneT in Lelystad. De transformator wordt van het ponton afgereden in de haven bij de Ketelbrug en wordt vervolgens met een speciale vrachtwagen voor zware transporten een traject van 9 kilometer vervoerd naar het hoogspanningsstation van TenneT, nabij de A6. Voor dit loodzware transport worden diverse wegen aangepast en wordt de A6 's nachts, kortstondig afgesloten.

Voor het 20 meter lange transport, dat door Mammoet wordt uitgevoerd, worden op de dag van transport op tal van plaatsen verkeersborden en obstakels tijdelijk verwijderd. Bij de A6 worden verkeersborden en de vangrail verwijderd. De aanpassingen gebeuren kort voor het transport. Meteen na het transport worden deze weer ongedaan gemaakt.

De transformator is afkomstig van het hoogspanningsstation van TenneT op de Maasvlakte. Hier was de transformator niet langer nodig. In Lelystad is juist een nieuwe transformator nodig. Hier werkt TenneT aan de uitbouw van het bestaande hoogspanningsstation. Het nieuwe station aan de IJsselmeerdijk wordt mede gerealiseerd op verzoek van producent Electrabel. Dit bedrijf neemt in Lelystad medio 2009 twee nieuwe gasgestookte centrales in gebruik. Het nieuwe station van TenneT zorgt ervoor dat de geproduceerde elektriciteit op het landelijke 380 kV-net kan worden ingevoed.

Aan het vervoer van de transformator is een lange tijd van voorbereiding vooraf gegaan. Zo zijn er onder meer afspraken gemaakt met drie gemeenten, Rijkswaterstaat, de provincie Flevoland en het waterschap. Verder is gezocht naar een optimale route om dit bijzondere transport mogelijk te maken.De transformator wordt naar verwachting eind 2009 in gebruik genomen.