Gemeente Drechterland

9-4-2009
Start project

Frisse Scholen in Drechterland

Op dinsdag 14 april om 14.00 uur start het project 'Frisse Scholen in Drechterland' met een symbolische aftrap op de Hemschool in Hem. Ad Olijhoek, de manager van de afdeling infectieziekten en milieu van de GGD Hollands Noorden en Dirk te Grotenhuis, wethouder onderwijs van de gemeente Drechterland overhandigen dan een lespakket over het belang van goede ventilatie aan leerlingen van deze school. Ook het lespakket van het Astmafonds (âIk heb âtâ) wordt dan aangeboden door Sandra de Graaf, de verenigingsconsulent van het Astmafonds. De gemeente Drechterland is de laatste gemeente die de GGD Hollands Noorden dit stookseizoen nog kan bezoeken voor het project frisse scholen. Tijdens het drie weken durende project staat het binnenmilieu op de scholen van Drechterland en de gezondheidsklachten die een slecht binnenmilieu met zich meebrengen centraal. Het project is een samenwerkingsverband tussen de GGD Hollands Noorden, het Astma fonds en de gemeente Drechterland en de Drechterlandse basisscholen.

Uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat de gezondheid en leerprestaties van kinderen op basisscholen er onder lijden als de luchtkwaliteit in het leslokaal niet in orde is. Ook is er een directe relatie tussen ernst en frequentie van astmatische klachten en de kwaliteit van het binnenmilieu.

Uit de resultaten van een recent landelijk steekproefonderzoek onder 60 basisscholen, blijkt de kwaliteit van het binnenmilieu in het merendeel van de scholen ondermaats te zijn. Hierop stelde het ministerie van VROM een subsidie beschikbaar om de natuurlijk geventileerde basisscholen binnen een periode van 5 jaar door de Nederlandse GGDâen te laten bezoeken. De GGD Hollands Noorden bezoekt nu in de gemeente Drechterland alle basisscholen, ook die uitgerust zijn met mechanische ventilatie.

De kwaliteit van het binnenmilieu is goed vast te stellen door het uitvoeren van CO2-metingen. De GGD Hollands Noorden zal op alle basisscholen van Drechterland meerdaagse metingen uitvoeren evenals een visuele inspectie. Alle basisscholen ontvangen na afloop van het project een rapport met de resultaten en aanbevelingen. Ook maakt de GGD een eindrapportage over de ventilatie van alle basisscholen in deze gemeente.

Dit rapport wordt aangeboden aan de gemeente die het kan gebruiken als beleidsinstrument om eventuele tekortkomingen in het binnenmilieu op te heffen. De adviezen uit het samenwerkingsproject kunnen zowel de leerprestaties van leerlingen, als lijders aan astmatische klachten, ten goede komen.