Persuitnodiging voor themabijeenkomst Leiderschap en Innovatie

Persuitnodiging: Themabijeenkomst Leiderschap en Innovatie

Door de vergrijzing en het toenemend aantal mensen met een chronische aandoening zal de zorgvraag de komende jaren fors toenemen. Om die vraag op te vangen en de organisatie van de zorg goed en efficiënt hier op in te richten is innovatie nodig . Daarom organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op dinsdag 14 april a.s. een themabijeenkomst over Leiderschap en Innovatie. De bijeenkomst vindt plaats in het Crowne Plaza Hotel in Hoofddorp. Prominente sprekers vanuit VWS, Nycomed, MSD en het Spaarne Ziekenhuis geven input voor de discussie in kleinere groepen. Nycomed, een internationale farmaceutische groep met een Nederlandse vestiging in Hoofddorp, zal gedurende deze dag optreden als gastheer.

Door innovaties kunnen mensen sneller en beter worden gediagnosticeerd en kunnen ze beter worden behandeld. Bovendien is innovatie nodig om de zorg beter te organiseren. Multidisciplinaire zorgconcepten met samenwerking in de zorg als uitgangspunt bieden mogelijkheden omdat daarmee grote winst op punten als kwaliteit van leven, doelmatigheid, kosteneffectiviteit en betaalbaarheid valt te behalen.

De gewenste innovaties komen eerder en beter beschikbaar als er meer aandacht wordt besteed aan sociale innovatie. Via wetenschappelijke studies en ervaringen in het bedrijfsleven is bekend dat het rendement van R&D in NL maar matig is. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat het rendement van R&D omhoog gaat als er meer aandacht is voor sociale innovatie. Omdat dan de talenten van de medewerkers aan de innovatie op en top tot hun recht komen. Dit is een taak van het bestuur en het management. Dan gaat het over:

(1) flexibel organiseren (innovatie scheiden van productie; horizontaal samenwerken en kennisdelen),

(2) gedeelde besluitvorming (medewerkers betrekken bij strategische beslissingen),

(3) dynamisch management (ervaring binnen eigen bedrijf; ervaring in de sector; diversiteit in kennis en achtergrond; visionair leiderschap; groepsbeloning), en

(4) externe contacten (lokaal, regionaal, internationaal; met kennisinstituten, universiteiten, start-ups en bestaande bedrijven).

Deze bijeenkomst is de tweede van drie themabijeenkomsten in het kader van het programma Sociale Innovatie in de sector van medische producten, dat opgezet is door het ministerie van VWS. Centraal staat in deze reeks het rapport 'Meer rendement uit R&D, Nederlandse Life Sciences en Medische Technologie van de Rotterdam School of Management'. Dit rapport uit juni 2008 laat de kritische succesfactoren zien van innovatie in de sector van medische producten.

Programma

Locatie: Crowne Plaza Hotel, Planeetbaan 2, 2132 HZ Hoofddorp

13.30 Ontvangst, koffie, broodje

14.00 Opening, welkom door Diana Monissen, directeur-generaal Curatieve Zorg, ministerie van VWS

14.05 Introductie op het programma door Ed Schook, medisch

directeur Nycomed bv

14.15 Presentatie The Change Agent door Fredrik Bendiksen,

MD , Senior Vice President, Head of Product

Development & Medical Affairs, Nycomed GmbH, Konstanz

14.45Presentatie Aangaan van Allianties door Chirfi Guindo,

general manager MSD NL

15.00 Presentatie Het ziekenhuis doet ook aan innovatie door

Yvonne Wilders, raad van bestuur Spaarne Ziekenhuis

15.15 Pauze

15.45 Discussie in groepen aan de hand van stellingen

Gefaciliteerd door Veronica van Nederveen/Hugo Hurts,

ministerie van VWS

16.45 Interactie met de zaal, consolidatie

Gefaciliteerd door Diana Monissen

17.15 Samenvatting en afsluiting door Diana Monissen

17.20 Napraten met een drankje

Journalisten zijn van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen.

Noot aan redacties (

RVD Mediafeed