Gemeente Breda

West-Brabant en Zeeland opnieuw op handelsmissie naar China

Onder leiding van burgemeester van der Velden uit Breda vertrekt dinsdag 14 april 2009 opnieuw een delegatie uit West-Brabant en Zeeland naar de Chinese stad Yangzhou.

Yangzhou en Breda bekrachtigden in 2007 hun vriendschapsrelatie met een intentieverklaring om wederzijds economische kansen te realiseren. Het doel van deze missie is een officieel erkende `twinning relationship' tussen Yangzhou en de regio Zuidwest Nederland. Ook worden concrete afspraken gemaakt over de deelname aan de Wereldexpo 2010 in Shanghai en de viering van het Chinees Nieuwjaar in Breda in 2010.

Burgemeester van der Velden: "De intensieve contacten die we de laatste jaren met China onderhouden werpen hun vruchten af, zelfs in deze economisch moeilijke periode. Opnieuw hebben drie Chinese bedrijven gekozen voor vestiging in West-Brabant." Het uitbouwen van duurzame relaties met China staat ook tijdens deze handelsmissie voorop. Juist met het huidige economische klimaat is het belangrijk daarin te investeren. De ervaring is dat de overheid in China deuren opent voor het bedrijfsleven, vandaar dat de handelsdelegatie bestaat uit bestuurders én vertegenwoordigers van bedrijfsleven en onderwijs.

De handelsmissie kent een vol en gevarieerd programma met onder andere onderwerpen als: de Wereldexpo 2010 in Shanghai, watermanagement en het watercongres in Yangzhou, bezoeken van de onderwijsdelegatie aan onderwijsinstellingen ter plaatse, een bezoek aan het consulaat. Ook is er de opening van een tentoonstelling van AKV/St. Joost, een bezoek aan het Yangzhou Festival.

De missie wordt besloten met een toezegging om elkaar ook op sportief gebied beter te leren kennen en met een uitnodiging voor een tegenbezoek later dit jaar in Zeeland.

De delegatie wordt geleid door burgemeester van der Velden van Breda, de heer van der Horst van de kamer van Koophandel en de heer van Kalmthout van de Avans Hogeschool. Deelnemers aan deze handelsmissie zijn verder vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, vertegenwoordigers van het onderwijs en bestuurders uit West-Brabant en Zeeland. Ook maken vertegenwoordigers van de kamer van Koophandel, de Bredase Ontwikkelingsmaatschappij, Rewin West-Brabant, Sociaal Economisch Samenwerkingsverband West-Brabant en Waterschap Brabantse Delta deel uit van de delegatie.

Sinds 2005 is gewerkt aan het opbouwen van een Chinees relatienetwerk. Breda treedt hierbij op namens de regio Zuidwest Nederland. In 2008 leidde dit tot het huisvesten van de China desk in Breda, de oprichting van de China netwerkkring en het vestigen van 8 Chinese bedrijven in de regio, waarvan 4 in Breda. Daarnaast heeft het Waterschap Brabantse Delta de regio vertegenwoordigd tijdens een internationaal watercongres in Yangzhou.

Breda, 10 april 2009