Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (persbericht 022, 2009)

De gemeente Hoogezand-Sappemeer start met een tweejarig pilotproject om mensen in beweging te brengen. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen en het Centrum voor Beweging en Onderzoek heeft de gemeente een beweegprogramma ontwikkeld; het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen. De Gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft een bijdrage van het rijk ontvangen voor de uitvoering van dit plan. Het Nationaal actieplan Sport en bewegen is gericht op mensen voor wie meer bewegen noodzakelijk is, of op zijn minst zeer wenselijk.

Het nieuw ontwikkelde beweegplan kent drie verschillende niveaus's. Welk niveau geschikt is, hangt af van het beweegpatroon en de motivatie van de betreffende persoon. Alle huisartsen in de gemeente kunnen patiënten -die naar hun inzicht in aanmerking komen voor deelname aan het programma- doorverwijzen naar een beweegcoach. Met de beweegcoach worden motivatie en de mogelijkheden doorgesproken. Daarna maakt de patiënt een fitheidstest. Afhankelijk van de uitkomst wordt de patiënt in overleg ingedeeld in een van de drie programma's (niveau's).

Het beweegplan is niet direct gericht op mensen die intensief willen sporten, maar op mensen die meer willen bewegen in het dagelijks leven.

Er zijn weinig tot geen kosten verbonden aan deelname.

Eén van de doelstellingen van de gemeente Hoogezand-Sappemeer is het bevorderen van een gezonde leefstijl, voldoende beweging en sociale activering. 30 Minuten bewegen per dag is de norm en veel mensen halen dit niet. Daarom wil de gemeente haar inwoners helpen.

Bewegen, actieve leefstijl en preventie zijn maatschappelijk actuele thema's. Het kabinet wil dat het aantal mensen die -door een ongezonde leefstijl en te weinig bewegen- een chronische aandoening ontwikkeld, aanmerkelijk verminderen.