Politie Groningen

Maandag 13 april 2009

Tweede Paasdag

Provincie Groningen, 13-04-2009

Groningen: motorrijder gewond bij aanrijding

Een 47-jarige man uit Groningen is zaterdagochtend op de Verlengde Hereweg gewond geraakt. Een 52-jarige automobiliste uit Winsum wilde met haar auto de weg oversteken om haar auto aan de kant van de weg te parkeren. Zij zag hierbij de tegemoetkomende Stadjer op zijn motor over het hoofd. De motorrijder maakte een noodstop om een aanrijding te voorkomen. Hij kwam echter ten val en raakte gewond. Het slachtoffer werd met kneuzingen en schaafplekken naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Onstwedde: piratenfestival goed en rustig verlopen

De politie is te spreken over het verloop van het piratenfestival in Onstwedde. Het evenement werd zaterdagavond- en nacht bezocht door ongeveer 8000 bezoekers. Ondanks de drukte en het veelvuldige gebruik van alcohol verliep de avond en nacht zonder grote incidenten. Wel werden er enkele verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij vechtpartijtjes. In één geval werd een 28-jarige Winschoter aangehouden, omdat een beveiligingsmedewerker was mishandeld. De politie is te spreken over de professionele organisatie en beveiliging van het piratenfestival. Tijdens en na het festival heeft de politie in de Luringstraat een aangekondigde alcoholcontrole gehouden. Er werden 275 blaastesten afgenomen. Geen enkele bestuurder reed onder invloed.

Ten Boer: motorrijder zwaar gewond bij verkeersongeval

Een 28-jarige man uit Ten Boer is zaterdagmiddag op de Boersterweg bij een verkeersongeval zwaar gewond geraakt. De Ten Boerster reed op zijn motor samen met twee vrienden over de Boersterweg. Het drietal reed al met te hoge snelheid toen de 28-jarige nog harder ging rijden. In een flauwe bocht geraakte de motorrijder op de verkeerde weghelft. Een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 50-jarige man uit Ten Boer, zag de motorrijder op hem afkomen rijden. Hij wist goed te anticiperen door naar rechts in de berm uit te wijken. De 28-jarige remde hierop hard om een aanrijding te voorkomen. Hierop verloor hij de macht over het stuur en werd de man als het ware gelanceerd. Het slachtoffer belandde vervolgens op de auto. Het slachtoffer werd met diverse botbreuken in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De motor brak door de klap in tweeën. Het voertuig werd voor technisch onderzoek naar het politiebureau gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage en een analyse gemaakt.

Groningen: brommerrijder gewond bij ongeval

Een 20-jarige man uit Leek is zaterdagavond op de Roderwolderdijk gewond geraakt bij een verkeersongeval. De Leekster was volgens eigen zeggen met zijn brommer in de berm terecht gekomen. Hierdoor raakte hij de controle kwijt over het stuur en kwam de man ten val. Hij werd met letsel aan een arm naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Groningen: duo na beroving tas aangehouden

De politie heeft zaterdagnacht in de Raamstraat twee Stadjers van 18 en 19 jaar aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Een
36-jarige vrouw uit Groningen stond bij een bushalte op het Gedempte Zuiderdiep toen zij door het duo werd aangesproken. Tijdens het gesprek pakte één van de mannen plotseling haar tas, die tussen haar benen op de grond stond. Door de ruk aan de tas verdraaide het slachtoffer haar knie. Het tweetal ging er vervolgens met de tas vandoor. Even later kwam een getuige, die achter de knapen was aangefietst, terug met haar tas. Bij nader onderzoek bleek dat zij alleen een pakje sigaretten miste. Kort na de beroving wist de politie op grond van de signalementen van de vrouw beide verdachte aan te houden. Zij werden in het cellencomplex in Groningen ingesloten. De vrouw heeft al aangifte van de beroving gedaan. De politie stelt een nader onderzoek in.

Zevenhuizen/Opende: viertal aangehouden na openlijk geweld

De politie heeft zaterdagnacht in een keet aan de Provincialeweg in Opende vier jongeren aangehouden voor openlijke geweldpleging. Het viertal, twee 18-jarige jongens uit Surhuisterveen, een 19-jarige jongen uit Opende en een 19-jarige jongen uit Harkema, wordt ervan verdacht dat zij eerder in de nacht vier andere jongeren hebben mishandeld. De slachtoffers, drie jongens van 17 en 18 jaar en een meisje van 17 jaar allen uit Leek, hadden in de discotheek al woorden met de verdachten gekregen. Buiten de discotheek aan het Hoofddiep ging het mis. Zij werden volgens eigen zeggen diverse keren geslagen en geschopt. Een 17-jarige jongen uit Leek moest later naar het ziekenhuis om een verwonding aan het hoofd te laten hechten. De vier slachtoffers uit Leek doen aangifte. De politie stelt een nader onderzoek in.

Uithuizen: inbraak in busstalling

Onbekenden hebben zaterdagnacht in een busstalling aan de Edama ingebroken. Men wist toegang te krijgen tot het kantoor en de chauffeursruimte. De inbreker(s) nam(en) een onbekend geldbedrag weg. De technische recherche stelt een onderzoek naar sporen in. Het busbedrijf heeft al aangifte gedaan.

Stadskanaal: twee gewonden bij aanrijding

Bij een verkeersongeval in de Hoofdstraat zijn zaterdagochtend twee mannen gewond geraakt. Een 19-jarige automobilist uit Wedde was bezig met zijn radio. Plotseling zag hij een auto voor hem rijden. De man kon een aanrijding niet meer voorkomen en knalde achterop de auto van een 54-jarige man uit Drouwenermond. Beide automobilisten werden met rug- en nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Doezum/Lutjegast: man aangehouden voor bedreiging

De politie heeft zondagnacht in zijn woning in Lutjegast een 19-jarige man aangehouden voor bedreiging. De Lutjegaster wordt ervan verdacht dat hij eerder in de nacht een 24-jarige man uit Grootegast heeft bedreigd met een vuurwapen. De Grootegaster stond volgens eigen zeggen bij een café aan de Provincialeweg in Doezum toen een onbekende auto met hoge snelheid kwam aanrijden. Hierop stapte de bestuurder uit en bedreigde hem met een vuurwapen. Na enige tijd ging de verdachte er vandoor. De politie stelde een onderzoek in en kwam de Lutjegaster op het spoor. Bij een onderzoek in de woning van de 19-jarige werd het vuurwapen niet aangetroffen. De verdachte werd in het cellencomplex in Groningen ingesloten. Hij zal vandaag nader worden gehoord. De politie stelt een onderzoek in.

Oldehove: aanrijding met drank

De politie heeft zondagavond op de Noordhornerweg een 20-jarige man uit Oldehove aangehouden voor rijden onder invloed. De Oldehover raakte door onbekende reden de controle kwijt over het stuur. Hij en twee inzittenden (vrienden) belandden met de auto op de kop in de sloot. Het drietal wist met de hulp van omstanders ongedeerd uit de auto te komen. Een blaastest wees uit dat de bestuurder te veel alcohol had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte ruim 1 promille alcohol in zijn bloed had. De politie vorderde de man zijn rijbewijs in. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten.

Oude en Nieuwe Pekela: paasvuren zorgen voor overlast

Diverse paasvuren in Oude Pekela hebben zondagavond gezorgd voor reukoverlast en een mistgordijn van rook. De politie en de brandweer reageerden op diverse meldingen van vuren. Onder meer aan de Rozenhof, de Spoetnikstraat, de Achterweg en de Huisingalaan werden diverse paasvuren gesticht. De brandweer moest bij diverse branden in actie komen. Op de Beukenlaan in Nieuwe Pekela brak dezelfde avond brand uit in een materiaalhok van de plaatselijke tennisvereniging. In het hok stonden onder meer een tractor en een bosmaaier. De technische recherche zal onderzoek doen naar de toedracht van deze brand.

Groningen/Winschoten: rijden onder invloed

De politie heeft zondagavond- en nacht bij alcoholcontroles in Groningen en Winschoten vier automobilisten betrapt op het rijden onder invloed. Een 44-jarige Stadjer liep 's avonds op de S.O.J. Palmelaan tegen de lamp. Hij bleek maar liefst 2,6 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De politie nam direct zijn rijbewijs in. Datzelfde gebeurde een 45-jarige Stadjer op de Noorderhaven. Deze automobilist bleek 1,65 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Ook hij moest zijn rijbewijs inleveren. Een derde automobilist had zondagnacht op het Marktplein te diep in het glaasje gekeken. De verdachte, een 29-jarige man uit Winschoten bleek 1,3 promille in zijn bloed te hebben. De politie vorderde zijn rijbewijs in. Ten slotte werd zaterdagnacht op de Bornholmstraat een 29-jarige man uit Vries voor rijden onder invloed aangehouden. De Drent had 1,35 promille alcohol in zijn bloed. Ook hij moest zijn rijbewijs inleveren.

De politie maakt in alle gevallen proces-verbaal op.

Provincie Groningen: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Morgen, op dinsdag 14 april controleert de politie op de volgende plaatsen:

N33 en N366 tussen Stadskanaal en Ter Apel

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde zondag 12 april op diverse plaatsen op snelheid.


- Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 526, aantal overtredingen: 81, hoogst gemeten snelheid: 106 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.


- Groningen, Paterswoldseweg: aantal geregistreerde voertuigen: 877, aantal overtredingen: 66, hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.


- Ten Post, Provincialeweg N360: aantal geregistreerde voertuigen:
1161, aantal overtredingen: 41, hoogst gemeten snelheid: 107 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.


- Kropswolde, Woldweg:aantal geregistreerde voertuigen: 647, aantal overtredingen: 265, hoogst gemeten snelheid: 100 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.