Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Besluitenlijst deelraad IJsselmonde

Van 2 april j.l.

Kadernotitie Emancipatie
Het dagelijks bestuur heeft op verzoek van de deelraad naar aanleiding van een motie van het CDA, nieuw deelgemeentelijk emancipatiebeleid gemaakt en opgenomen in de Kadernotitie Emancipatie. De eerdere nota dateert uit 1998. Bij de opstelling is rekening gehouden met de welzijnsnota die op 9 oktober is vastgesteld door de deelraad. In de kadernotitie staan de kaders voor nieuw deelgemeentelijk emancipatiebeleid. Bij emancipatie gaat het om participatie (meedoen, jezelf ontwikkelen) en educatie (bewustwording, vorming en voorlichting). De deelgemeente kan mensen niet emanciperen, maar wel randvoorwaarden creëren waardoor mensen ook feitelijk kunnen emanciperen. In de kadernotitie staat hoe de deelgemeente haar verschillende rollen hierin invult en vervult. Het nieuwe emancipatiebeleid heeft betrekking op alle inwoners van de deelgemeente. In onze samenleving zijn groepen die extra kwetsbaar zijn en/of extra drempels ondervinden om zich te emanciperen. In de kadernotitie staat uitgebreid beschreven wat de acties zijn en wat de deelgemeente al doet voor deze groepen. Zo faciliteert de deelgemeente bijvoorbeeld vrouwenkamer Zenana in Beverwaard en vrouwenstudio Mona Lisa in Hordijkerveld, waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen ontplooien. Momenteel worden de mogelijkheden van een vrouwenstudio in Lombardijen onderzocht. In de kadernotitie staat ook beschreven hoe het nieuwe emancipatiebeleid onderdeel gaat uitmaken van het deelgemeentebrede beleid. En hoe wordt samengewerkt tussen de deelgemeente en de uitvoerende organisaties.

Behandeling deelraad
Er worden 6 amendementen ingediend: 1 van de fractie van LR, 4 van de VVD en 1 van het CDA.


- De fractie van Leefbaar Rotterdam maakt bezwaar tegen de term uit de notitie Witte ouderen, dat een stigmatiserende werking heeft en verzoekt de term te wijzigen in Senioren. Het amendement wordt met 15 stemmen tegen en 5 voor verworpen.

- De fractie van de VVD signaleert een onduidelijkheid ten aanzien van verschillend gepresenteerde versies van de kadernotitie. Een amendement hierover wordt unaniem aangenomen. De VVD vraagt de term Schaduwregiefunctie uit de notitie te schrappen, omdat de betekenis van de term onduidelijk is en derhalve geen meerwaarde heeft. De deelraad neemt deze suggestie niet over en verwerpt het amendement met 12 stemmen tegen en 8 voor. De fractie wijst verder op de onwenselijkheid om in een kadernotitie een opsomming vast te stellen van activiteiten. Hooguit kan een dergelijke opsomming als bijlage en ter kennisname aan de raad worden aangeboden. Een amendement hierover vindt steun van de deelraad en wordt aangenomen met 18 stemmen voor en 2 tegen. Tenslotte wenst de VVD splitsing van twee deelbesluiten. Splitsing maakt het mogelijk om apart over de deelbesluiten te stemmen. Het amendement wordt gesteund door de deelraad en wordt met 18 stemmen voor en 2 tegen aangenomen.

- De fractie van het CDA voorziet dat er extra middelen nodig zijn om de kadernotitie tot uitvoering te brengen. Een amendement hierover vindt geen steun en wordt met 18 stemmen tegen en twee voor verworpen.

Vervolgens stemt de deelraad unaniem voor vaststelling van de kadernotitie Emancipatie d.d. 17 februari 2009, gewijzigde versie, inclusief de toevoeging van de cursief gedrukte woorden in de titel. Het voorstel van het dagelijks bestuur om 5.000,-- beschikbaar te stellen wordt aangenomen met 11 stemmen voor en 9 tegen.

Nota Ouderhuisvesting
Vorig jaar is onderzoek gedaan naar de vraag en aanbod van ouderenwoningen in IJsselmonde. Uit dit onderzoek is gebleken dat in de periode tot 2025 het aantal ouderen slechts licht zal stijgen en op termijn zelfs een afname. Uit het rapport kan geconcludeerd worden dat IJsselmonde nu en in de toekomst over ruim voldoende ouderenwoningen beschikt om aan de vraag te voldoen. Wel worden in het rapport kanttekeningen geplaatst bij enkele locaties voor ouderenwoningen. Niet alle plekken, zoals bijvoorbeeld de woningen op de Veranda, vallen binnen een woonzorgzone of servicewijk. De aanbeveling wordt gedaan om ouderenwoningen toch vooral te ontwikkelen binnen een servicegebied. Ouderenwoningen hierbuiten kunnen voor meerdere doelgroepen worden ingezet.

Behandeling deelraad
De fractie van de VVD stelt een tekstwijziging voor van de titel van het onderzoeksrapport (Vraag en aanbod ouderenwoningen 2008, i.p.v. Vraag en aanbod ouderenwoningen in IJsselmonde). De VVD dient hiervoor mondeling een amendement in. Gezien de inhoudelijke eenvoud van het verzoek wordt de mondelinge indiening door de voorzitter goedgekeurd. De deelraad stemt unaniem in met de nota Ouderenhuisvesting. Een motie van de fractie van de PvdA wordt unaniem aangenomen. Hiermee wordt het uitgevoerde onderzoek naar het kwantitatieve aanbod van ouderenwoningen uitgebreid met een onderzoek naar de kwaliteit van de huidige woningvoorraad, de gewenste kwaliteit, diversiteit in woonvormen, huur- en koopprijzen en de gewenste spreiding over de deelgemeente.

Motie integrale visie buitenruimte
Binnen de coalitiepartijen is een gemis aan samenhang tussen de diverse beleidsonderdelen van het beheer van de buitenruimte opgemerkt. Een nieuw te ontwikkeling visie, waarin dwarsverbanden tussen groen, wegen, speelplekken en overige onderdelen worden gelegd, zou een beter beeld geven van alle aspecten van de buitenruimte.

Behandeling deelraad
De coalitiepartijen PvdA, CDA, GL en CU/SGP dienen een motie in, waarin wordt opgeroepen een integraal beleid te ontwikkelen voor de buitenruimte. Dit nieuwe beleid dient ook gerelateerd te zijn aan de in ontwikkeling zijnde integrale Wijkactieplannen (iWAPs). De motie stuit op vragen en onzekerheden bij de overige fracties en dagelijks bestuur. Na discussie verzoeken de fracties die de motie hebben ingediend, een wijziging door te voeren in het eerste sub-besluit van de motie: Het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde opdracht te geven om in het kader van de iWAPs in tenminste 1 gebied een pilot te starten voor het ontwikkelen van een integrale aanpak voor de buitenruimte.
Dit sub-besluit wordt veranderd in: Het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde opdracht te geven om in het kader van de iWAPs in tenminste 1 gebied een pilot te starten, met als doel vast te stellen op welke wijze het ontwikkelen van een integrale aanpak voor de buitenruimte vormgegeven kan worden binnen de iWAPs.