Gemeente Woerden

Spannende finale 'the Game'

02 apr 2009
Woensdag 1 april j.l. won het voorstel van de jeugdfractie JA! (Jongeren Actief) van het Minkema College tijdens de spannende finale van 'the Game'. Zij mogen het prijzengeld gebruiken voor een inzamelingsactie om de kinderafdeling van het Hofpoort Ziekenhuis verder op te vrolijken.

Zeven teams streden om de eer

De deelnemende VMBO-leerlingen van het Minkema College en het Kalsbeek College waren opgedeeld in teams, zeven in totaal. De teams - ook wel jeugdfracties genoemd - hadden eind maart hun jongerenvoorstel ingediend bij de gemeente. Woensdag 1 april j.l. gingen ze de strijd met elkaar aan! Welk voorstel wint het prijzengeld van 2500 euro voor de uitvoering van het plan?

Origineel en divers

De voorstellen waren divers en getuigden van een betrokken en originele kijk op Woerden. Wat te denken van een standbeeld van kauwgom, om zodoende minder overlast van kauwgom op straat te krijgen? Of een inzamelingsactie `serious request' voor de kinderafdeling van het Hofpoort Ziekenhuis met optredens van zoveel mogelijk jongeren. Andere leuke voorstellen waren een jaarlijkse Movie Night, een schoolfeest voor alle middelbare scholen in Woerden, een gratis openbaar toilet in de binnenstad, een talentenjacht voor DJ's en een Cultuurfeest op het Defensie-eiland. Een rijke oogst bij deze eerste uitvoering van `the Game'!

En de winnaar is......

Het jeugdcollege - bestaande uit leden van de Jongerenraad - onder begeleiding van burgemeester Hans Schmidt en wethouder Bert Westerink (Woerden Jong) besloot welke twee voorstellen het beste waren. Zij kozen voor de volgende plannen:


* een inzamelingsactie voor de kinderafdeling van het Hofpoort Ziekenhuis (fractie JA! van het Minkema College met als raadscoach Cor van Tuijl (SGP))

* een cultuurfeest op het Defensie-eiland (fractie CPP van het Minkema College met raadscoach Leon de Wit (Christenunie))

Door het Jeugdcollege werd benadrukt dat ook de andere voorstellen erg leuk waren en ook goed verdedigd werden, maar dat deze twee voorstellen net even wat verder waren uitgewerkt. Daarna mochten de verschillende jeugdfracties stemmen. Met één stem tegen won het voorstel van de fractie JA!

Het vervolg

Het winnende voorstel wordt door de leerlingfractie JA! in mei - met hulp van de Jongerenraad - ingediend bij de gemeenteraad. Tot die tijd kunnen de leerlingen onder begeleiding van hun docent het plan verder uitwerken.

Door de educatieve en speelse opzet van `the Game' wil de Jongerenraad, samen met de gemeente, laten zien welke mogelijkheden jongeren hebben om te participeren. Misschien dat jongeren in de toekomst dan zelf de weg weten te vinden binnen de gemeente om hun plannen te verwezenlijken!

In mei evalueren alle betrokken partijen gezamenlijk deze eerste editie van 'the Game'. De reacties na afloop van de finale waren erg enthousiast! 'the Game' krijgt zeker een vervolg!

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |