AzG: patiënten de dupe van falen gezondheidszorg Haïti

13/04/2009 16:00

Artsen Zonder Grenzen

PERSBERICHT

AzG: patiënten de dupe van falen gezondheidszorg Haïti

Port-au-Prince/Amsterdam, 13 april 2009 - Bij de internationale donorconferentie voor Haïti, die morgen begint, moet de gezondheidszorg in Haïti hoog op de agenda staan. Artsen zonder Grenzen doet die oproep aan de dertig deelnemende donorlanden. Onder leiding van de Secretaris Generaal van de VN zullen ze beslissen over steun aan de economische en sociale ontwikkeling van Haïti.

Artsen zonder Grenzen heeft in de hoofdstad Port-au-Prince drie ziekenhuizen: een voor ernstig fysiek trauma, dat bovendien het enige goede brandwondencentrum in Haïti heeft, een voor spoedeisende verloskundige hulp en een in de sloppenwijk Martissant.

Ondanks dat het land in de afgelopen twee jaar stabieler is geworden, zijn de armste inwoners van de hoofdstad Port-au-Prince nog steeds erg afhankelijk van de gratis medische noodhulp van Artsen zonder Grenzen. De bijdragen die overheids- en privéklinieken vragen, maken die zorg onbetaalbaar voor de meeste mensen. De officiële ziekenhuizen en klinieken hebben ook vaak te kampen met slecht management, stakingen, personeelsgebrek en tekorten aan medicijnen en medische materialen.

Begin februari werd overduidelijk hoe afhankelijk de inwoners van Port-au-Prince zijn van de zorg van Artsen zonder Grenzen. Het Jude Anne ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen voor spoedeisende verloskundige hulp moest toen twee weken dicht vanwege een verhuizing. 'Nadat we de situatie tijdens de sluiting bekeken hadden, kwamen we tot de ontdekking dat veel vrouwen echt geen andere mogelijkheid hadden om verloskundige hulp te krijgen', zegt landencoördinator voor Haïti Hans van Dillen. 'Tijdens de piekperiode werden in Jude Anne 1.600 baby's per maand geboren. In bijna de helft van de gevallen was er sprake van levensbedreigende omstandigheden voor moeder en kind.'

Artsen zonder Grenzen startte haar projecten toen het geweld in Port-au-Prince de toegang tot gezondheidszorg voor de bevolking beperkte. De organisatie besteedt meer dan 13 miljoen euro per jaar aan noodhulpprogramma's in Haïti. In het verloskundige ziekenhuis in Port-au-Prince vindt veertig procent van alle riskante bevallingen van vrouwen uit kwetsbare groepen in die stad plaats. In de traumakliniek behandelde het team in 2008 17.950 gewonden. In Martissant werden vorig jaar 16.950 spoedeisende gevallen behandeld.





http://www.artsenzondergrenzen.nl