Positief effect afstandsbehandeling in 93 bedrijven en natuurgebieden

14/04/2009 09:25

Centrum voor ECOtherapie

Managers, projectleiders en beheerders hebben meer tijd voor zichzelf, zijn meer ontspannen en realiseren hun doelen beter. Betere organisatie, communicatie, productie en financiele toestand in het bedrijf.

De afstandsbehandelingen werden uitgevoerd door derde en vierdejaars cursisten van de beroepsopleiding tot ECOtherapeut. Er waren 93 projecten en er deden 62 cursisten aan het onderzoek mee. Zij behandelden een project een jaar alleen of samen met een andere cursist. Gemiddeld hadden alle cursisten dezelfde positieve resultaten. Hieruit blijkt dat iedereen kan leren om op afstand te behandelen en zo het rendement en de vitaliteit van bedrijven en natuurgebieden op grote schaal kan verbeteren.

Methode

In 2005, 2007 en 2008 is het effect van behandelingen op afstand onderzocht in projecten van 62 derde- vierdejaars cursisten van de beroepsopleiding tot ECOtherapeut. De cursisten behandelden een project een jaar lang, gemiddeld drie keer per week, alleen of samen met een andere cursist. De behandelingen werden thuis via een plattegrond van het project uitgevoerd. Voor de vitalisering en gezondmaking gebruikten de cursisten o.a. positieve aandacht, muziek, kleuren en homeopathische middelen.

De methode die werd gebruikt heet ECOtherapie. De vierjarige beroepsopleiding tot ECOtherapeut wordt verzorgd door Ir. Hans Andeweg en Rijk Bols. Zij zijn de oprichters en dagelijkse leiding van het Centrum voor ECOtherapie. (zie www.ecotherapie.org)

Om het effect van de behandelingen te onderzoeken kregen de managers, projectleiders en beheerders bij het begin, halverwege en aan het einde van de behandeling een vragenlijst met twaalf stellingen over hun welzijn en de toestand van hun bedrijf of natuurgebied. Bijvoorbeeld: 'Ik heb tijd voor mijzelf', 'Ik realiseer mijn doelen', 'De financiele situatie van mijn bedrijf is goed'. Zij gaven met een cijfer van 1 tot 7 aan in welke mate zij het eens waren met de stelling. Zo kon hun mening aan het begin en einde van het project worden vergeleken.

Onderzoeksleider

Het onderzoek is opgezet en uitgevoerd door Ir. Jan Lamers. Jan Lamers doet wetenschappelijk onderzoek naar vruchtwisseling en bodemschimmels. Hij werkt bij een onderzoeksinstelling die praktijkgericht onderzoek doet. Hij heeft veel gepubliceerd in landbouwvakbladen en wetenschappelijke tijdschriften. Een publicatielijst is op aanvraag beschikbaar.

Internationaal onderzoek in eco- en bedrijfsystemen

Het onderzoek is uitgevoerd in 93 projecten. Deze lagen voor het merendeel in Nederland, maar ook in Polen, Ierland, Frankrijk en Oost-Tibet. Er was een breed scala van projecten; o.a. natuurgebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, de kastanjebomen van de Gemeente Den Haag, agrarische- en veehouderij bedrijven, boomkwekerijen, winkels, scholen en educatiecentra, een reclame- en architectenbureau, een schoonheidsalon, een kunstuitleen, een wegenbouwbedrijf en een Ierse rugbyclub.

Betrouwbare resultaten

Uit het onderzoek blijkt, dat in 2005, 2007 en 2008 bij alle stellingen de waardering toeneemt ten opzichte van het begin van de afstandsbehandeling. In 2007 is bij 83% en in 2005 en 2008 bij 92% van de stellingen de toename significant, ofwel wiskundig betrouwbaar. (tabel 1, 2 en 3: F prob kleiner dan 0.05).

Drie jaar onderzoek laat zien, dat managers, projectleiders en beheerders op het einde van de afstandsbehandeling met ECOtherapie een verbetering op een groot aantal punten bij zichzelf en in hun bedrijf cq natuurgebied ervaren. Zij hebben meer tijd voor zichzelf, zijn meer ontspannen, hebben meer zelfvertrouwen, voelen zich gezonder en realiseren hun doelen beter. In hun bedrijf/project ervaren zij een betere organisatie en communicatie. Over het algemeen zit het vaker mee dan tegen. De produktie verbetert en de financiele middelen nemen toe. In 2005 en 2007 stelden de beheerders de meeste verbetering bij de financiele toestand van hun bedrijf/project vast. In 2008 werd op dit niveau ook een significante verbetering geconstateerd.

Iedereen kan het leren

Uit het onderzoek blijkt ook, dat de verbetering door ECOtherapie in alle projecten gemiddeld in dezelfde mate optreedt. Het maakt dus niet uit wat voor soort bedrijf, natuurgebied of organisatie wordt gebalanceerd. Over de hele linie is er gemiddeld een verbetering. Derdejaars cursisten blijken even goed te balanceren als vierdejaars. Sommige projecten werden door twee cursisten gebalanceerd. Dit had ook geen invloed op het resultaat.

Uit het onderzoek kan worden geconcludeerd, dat mensen kunnen leren om het welzijn van de beheerder en de welvaart in zijn bedrijf/project op afstand significant te verbeteren. De grootte en het soort eco- of bedrijfsysteem spelen daarbij geen rol.

Achtergrond

ECOtherapie is gebaseerd op het boek ,In resonantie met de natuur' van Hans Andeweg. De eerste druk verscheen in april 1999. (ISBN 90 215 3248 4) De afgelopen tien jaar heeft het Centrum voor ECOtherapie aan de ontwikkeling van een methode gewerkt waarmee iedereen op grote schaal ter plekke en op afstand eco- en bedrijfsystemen kan helen. Uit het onderzoek van Jan Lamers blijkt dat dit mogelijk is.

In maart 2009 verscheen een bijdrage van Willem Renes, mede-oprichter en oud-directeur van Kern Konsult, over ECOtherapie i.r.t. organisatieontwikkeling in het boek ,Spirit in mens en organisatie' met de titel ,Energetische balans in organisaties. Een nieuwe stap in organisatieontwikkeling' (ISBN 978-90-78440-27-7)

Voor het uitgebreide persbericht zie Bijlage

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.ecotherapie.org