Nieuw Maasstad Ziekenhuis wordt milieuvriendelijk en groen

14/04/2009 09:27

Maasstad Ziekenhuis

Het nieuwe Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wordt straks in zijn geheel verwarmd met restwarmte uit de industrie. Het ziekenhuis draagt daardoor in belangrijke mate bij aan de forse reductie van CO2-uitstoot die de gemeente Rotterdam zich heeft voorgenomen. Door gebruik te maken van restwarmte verbruikt het ziekenhuis namelijk nauwelijks aardgas om de verwarming op te stoken.

Het hete water dat door de radiatoren in de nieuwbouw zal stromen, wordt verhit door afvalverwerker AVR, een belangrijke partner van het Warmtebedrijf dat het project met restwarmte heeft opgezet. Via een pijpleiding vanuit de AVR-vestigingen, o.a. in de Botlek, wordt het hete water naar het energiegebouw van het ziekenhuis getransporteerd, waarna het via verwarmingsbuizen door het ziekenhuis wordt gepompt.

Tevens komt op het terrein van het ziekenhuis een aftakking van het warmwaternet die zal gaan zorgen voor de verwarming van duizenden woningen in de omliggende wijken.

Wanneer het project met de restwarmte precies zal beginnen is nog niet bekend. Het aanleggen van de pijpleiding is eind vorig jaar van start gegaan. In elk geval kan het ziekenhuis vanaf het moment van de oplevering begin 2011 op restwarmte draaien. Wel worden er ook nog twee ouderwetse verwarmingsketels gebouwd die het ziekenhuis kunnen verwarmen wanneer de restwarmtevoorziening stil komt te liggen, bijvoorbeeld wanneer installaties bij de AVR uitvallen.

Ook komen de ketels in actie wanneer het buiten gaat vriezen. Want verwarming met restwarmte werkt alleen voldoende bij temperaturen boven de 0 graden, vindt het ziekenhuis. De omliggende wijken in IJsselmonde profiteren overigens mee van die 'bijverwarming'. Omdat de cv-leiding een gesloten circuit is, bereikt het hete ziekenhuiswater ook de woningen in IJsselmonde.

Het Maasstad Ziekenhuis hoopt dat het gebruik van restwarmte op den duur een besparing zal opleveren van twintig procent op de energierekening. De grootte van de besparing is onzeker omdat nog niet duidelijk is hoeveel voor de restwarmte moet worden betaald. Om een indruk te geven van de hoeveelheid gas, en dus CO2-uitstoot die kan worden bespaard: in 2008 verbruikten de locaties Clara en Zuider samen 3.476.295 kubieke meter. Komend jaar wordt rekening gehouden met een gebruik van 3.750.000 m3.

Elektriciteit voor verlichting en medische apparatuur betrekt het ziekenhuis straks gewoon bij een energiebedrijf als Nuon of Eneco. Wel wordt het ziekenhuis ook op andere gebieden 'groen'. Zo komt er een systeem dat ervoor zorgt dat reeds verwarmde lucht in het ziekenhuis wordt hergebruikt.

Ook krijgen de lage gebouwen, zeven daken die in totaal 3300 m2 meten, groene bedekking. De dakbedekking op een groen dak bestaat uit kleine plantjes die ervoor zorgen dat regenwater als het ware door het dak wordt opgeslurpt. Zo wordt het rioolstelsel ontlast. Groendaken houden daarenboven warmte vast, hetgeen bespaart op stookkosten. Ze geven leefruimte aan insecten en vogeltjes en bieden als klap op de vuurpijl vooral 's zomers een prettig uitzicht voor de patiënten die in de hogere gebouwen van het ziekenhuis zijn opgenomen: een zogeheten healing environment.

De gemeente Rotterdam heeft onlangs laten weten dat binnen nu en vier jaar de eerste particuliere woningen met restwarmte kunnen worden verwarmd. In totaal moeten uiteindelijk 50.000 woningen worden aangesloten op het net, dat wordt geëxploiteerd door het Warmtebedrijf. Belangrijke partners met wie wordt samengewerkt zijn Eneco, Nuon en E.ON Benelux.

Einde bericht