Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


14 apr 2009

Gemeenten mogen etniciteit niet meer registreren

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) laat gemeenten weten dat de verwerking van gegevens omtrent etniciteit onrechtmatig is en dient te worden stopgezet. Het CBP heeft dit per brief laten weten aan de 21 zogeheten Antillianengemeenten en de VNG.

De tijdelijke ontheffing die het CBP had verleend voor het verbod om gegevens omtrent de etniciteit van Antilliaanse jongeren te verwerken, is per 11 december 2008 verlopen. Aangezien geen nieuw verzoek voor een ontheffing is ingediend, betekent dit dat er geen grondslag meer bestaat voor de verwerking van deze gegevens door gemeenten. Voor zover een dergelijke verwerking nog plaatsvindt, is dat onrechtmatig en dient de verwerking onmiddellijk te worden stopgezet.

Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) heeft het CBP in februari 2009 laten weten het verzoek voor een tweede ontheffing voor de verwerking van persoonsgegevens omtrent etniciteit in de Verwijsindex Antillianen (VIA) in te trekken. Aangezien de eerste ontheffing per 11 december 2008 is verlopen, is de grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens omtrent de etniciteit van Antilliaanse jongeren komen te vervallen.

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam laat in het AD/Rotterdam weten dat de stad gewoon doorgaat met de etnische registratie van probleemjongeren.